Dönüştürücü ve yönetsel liderlik tarzlarının kariyer memnuniyetine etkisinde öz yeterliliğin aracılık rolü: Havacılık sektöründe bir araştırma,
The mediating role of self-sufficiency in the effect of converter and managerial leadership styles on career satisfaction: A research in the aviation sector,
  1. Tez No: 483416
  2. Yazar: MEHMET ALİ İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, İşletme, Civil Aviation, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü ve Yönetsel Liderlik, Öz Yeterlilik, Kariyer Memnuniyeti, Havacılık Sektörü, Transformational and Managerial Leadership, Self-Efficacy, Career Satisfaction, Aviation Sector
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada dönüştürücü ve yönetsel liderlik tarzlarının kariyer memnuniyetine etkisi ve bu ilişkide öz yeterliliğin aracı rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda havacılık sektöründe (n=439) ampirik bir araştırma yapılmıştır. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde problem durumu, alt problemler, araştırmanın önemi, kavramsal ve kuramsal çerçeve ortaya konulmuştur. Bu çalışma kapsamında; işletme yönetimi bağlamında Dönüşümcü ve Yönetsel liderlik gibi modern liderlik tarzlarının işletme ve çalışan performansının öncüllerinden olan çalışanlarının kariyer memnuniyetini etkileyip etkilemediği ve bu ilişkide öz yeterliliğin rolünün olup olmadığının belirlenmesi temel problem sahası olarak belirlenmiştir. Bu temel problem sahasından yola çıkılarak çalışmanın amacı; havacılık sektörü çalışanları üzerinde yapılacak bir araştırma ile dönüştürücü ve yönetsel liderlik tarzlarının çalışanların kariyer memnuniyeti üzerindeki etkisini belirlemek ve bu etkide çalışanların öz yeterliliğinin aracılık rolü olup olmadığını tespit etmektir. Kuramsal çerçeve kapsamında dönüştürücü ve yönetsel liderlik tarzları, kariyer memnuniyeti ve öz yeterlilik değişkenleri tüm boyutları ile geniş bir şekilde açıklanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde yöntem açıklanmıştır. Yöntem bölümünde araştırmanın yöntemi, evren ve örneklemi, verilerin toplanması ve çözümlenmesi ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Araştırmada alt problemlerin test edilmesinde yöntem olarak hiyerarşik regresyon analizleri kullanılmıştır. Gruplar arası farkların belirlenmesi için ise T testi ve Anavo testleri kullanılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümü bulgular ve tartışma bölümüdür. Bu bölümde araştırma kapsamında elde edilen bulgular açıklanmış ve literatür ile karşılaştırılarak tartışılmıştır. Araştırmanın son bölümü ise sonuç ve öneriler bölümüdür. Bu bölümde elde edilen bulgulardan yola çıkılarak ulaşılan sonuçlar belirtilmiş ve bu kapsamda önerilerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda tüm ana değişkenler arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Test edilen 10 alt problemin 7' si desteklenmiştir. Aracılık alt problemlerinden 4 ü desteklenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; dönüştürücü ve yönetsel liderlik ile kariyer memnuniyeti arasında öz yeterliliğin kısmi aracı değişken olduğu belirlenmiştir. Liderlik alt boyutlarından grup hedeflerinin gelişmesine yardım etme ile kariyer memnuniyeti arasında öz yeterliliğin tam aracı değişken olduğu belirlenmiştir. Alt boyutlardan destek sağlama ve zihinsel güdüleme ile kariyer memnuniyeti arasında ise öz yeterliliğin kısmi aracı değişken olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of transformer and managerial leadership styles on career satisfaction and the mediating role of self-sufficiency in this relationship. An empirical research has been conducted in aviation sector (n=439). This research consists of four parts. The first part is composed of problem situation, sub problems, the importance of research, conceptual and theoretical framework. The scope of study in the context of business management, determining whether employees of the antecedent of business management and employee performance of modern leadership styles, such as Transformer and Managerial leadership impact on career satisfaction and whether such self-efficacy is involved or not is the main problem. The aim of working out this basic problem field is Research on aviation sector workers and the role of transformative and managerial leadership styles in determining the impact of employees on career satisfaction and the role of selfefficacy of these affected employees in mediating roles. Within the theoretical framework, transformative and managerial leadership styles, career satisfaction and self-efficacy variables have been widely explained in all dimensions. In the second part of the study, the method is explained. In the method section, the method of research, the universe and sampling, the collection and analysis of data are explained in detail. Hierarchical regression analysis was used as a method to test sub-problems in the research. T-test and Anova tests were used to determine differences between groups. The third part of the research is the findings and discussion section. In this section, the findings of the research are explained and discussed in comparison with the literature. The final part of the research is the conclusions and suggestions section. The results obtained from the findings are stated and suggestions have been made within this scope. As a result of the research, significant relationships between all the main variables were determined. Seven of the 10 sub-problems tested were supported. Four of the mediation sub-problems are supported. As a result of the research, it was determined that self-efficacy is a partial mediating role between transformational and managerial leadership and career satisfaction. The leadership sub-dimensions was determined that self-efficacy is a fullmediating role between helping group goals develop and career satisfaction. It has been found also that self-efficacy is a partial mediating role between subscale support and mental motivation and career satisfaction.