İnsani yardımların etkililiği
Humanitarian aid effectiveness
- Tez No: 483417
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSAMETTİN SERKAN AKILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İnsani Yardım, İnsani Yardımların Etkililiği, Türk Kızılay'ı, Proje Döngüsü Yönetimi, Humanitarian, Humanitarian Aid Effectiveness, Turkish Red Crescent, Project Cycle Approach
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu yüksek lisans tezi, insani yardımların alanında normlar, temel kalite ve hesap verebilirlik standartlar, değerlerin yerleşimine ve söz konusu yardımların etkililik düzeyinin incelenmesinde farklı yaklaşımlar aracılığıyla katkı sağlamakta ve insani yardımların güçlü ve lider bir aktör olarak Türk Kızılay'ının insani yardım sistemi ve yönteminin incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda okuyuculara insani yardım ile ilgili temel bilgiler sunulmuş, insani yardım operasyonların gerçekleşmesinde insani aktörler ve personellerin karşılaştıkları birçok sorunlar üzerinde durulmuştur ve aynı zamanda Türk Kızılay'ı insani yardım operasyonları ve faaliyetleri sağlanmasında içerisinde hareket ettiği en önemli sistem ve yöntem olarak kabul edilen“Proje ve Program Döngüsü Yönetimi'ne”yer verilmiştir. Ayrıca söz konusu çalışmada nitel ve mülakat araştırma yöntemleri takip edilerek raporlar, kitaplar, makaleler, belgeler, Türk Kızılay'ının ilgili makamları ile mülakat ve internet sitelerinden geniş çapta faydalanarak bilgiler elde edilmiştir. Çalışma kapsamında gerçekleşen incelemeler sonucunda ulaşılan temel sonuçlar üç boyut ile ele alınmıştır. İlk boyutta insani yardımların hayata geçirilmesinde genel olarak farklı aktörler tarafından kabul edilen norm ve temel ilkeler (Tarafsızlık, Ayrım Gözetmemek, İnsanlık ve Bağımsızlık), insani yardımların kalkınma yardımlar ve insani müdahaleden farklı ve aynı zamanda ilişkili olduğu gibi sonuçlar elde edilerek bir kavramsal ve ilkesel çerçeve sağlanmıştır. İkinci boyutta insani yardım operasyonlarında aktörlerin (aktörler arasında koordinasyonun olmaması, bilgi eksikliği, milliyet farklılık, din ve dil farklılık, yardım ulaşımında sorun ve mesafe uzaklığı, güvenlik sorunu, yemek alışkanlıkları vs. gibi) birçok sorunlara karşılaşmaları söz konusudur. Bu nedenle genellikle, insani sektörler ve aktörler insani yardımların sağlanmasında yasal ve normatif düzenlemeler getirerek tezde sunulan farklı yaklaşımlar arasından belli bir yaklaşım seçerek tek bir sistem ve çerçeve içerisinde hareket etmeleri öngörülmüştür. Üçüncü boyutta ise, insani yardım alanında en büyük liderlerden biri kabul edilen ve günümüzde de uluslararası düzeyde dördüncü ve ulusal düzeyde birincilik konumunu koruyan Türk Kızılay'ının insani yardım faaliyetlerinde kullandığı yöntem hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This graduate thesis contributes through different approaches in the field of humanitarian aid in terms of norms, basic quality and accountability standards, placement of values and effectiveness of the aid in question, and as a strong and leading actor of humanitarian aid to examine the Turkish Red Crescent humanitarian aid system and method it was prepared. To this end, basic information about humanitarian aid has been presented to the readers and many problems encountered by humanitarian actors and personnel have been emphasized in the realization of humanitarian operations. At the same time, the“Red Cross Project”, which is considered as the most important system and method that the Turkish Red Crescent manages in providing humanitarian aid operations and activities, And Program Cycle Management? In addition, qualitative and interview research methods were followed in this study and information was obtained from reports, books, articles, documents, relevant authorities of the Turkish Red Crescent and interviews and internet sites. The main findings reached as a result of the studies carried out within the scope of the study are covered in three dimensions. A conceptual and principled framework has been provided by dealing with the consequences that, in the first dimension, humanitarian aid has been passed on in general through different norms and basic principles accepted by different actors (impartiality, discrimination and independence), humanitarian aid is different and at the same time related to development assistance and humanitarian intervention. In the second dimension humanitarian operations have to deal with a number of problems (such as lack of coordination among actors, lack of information, nationality, religion and language differences, distances and difficulties in reaching aid, security issues, food habits etc.). For this reason, it is generally foreseen that humanitarian sectors and actors will move within a single system and frame by choosing a particular approach from different approaches presented in the thesis, bringing legal and normative arrangements for the provision of humanitarian aid. In the third dimension, information about the humanitarian aid system of the Turkish Red Crescent, which is accepted as one of the biggest leaders in the humanitarian field and which maintains its fourth place on the international level and the first place at the national level.