Van Gölü havzasında soğuklara dayanıklı ceviz genotiplerinin pomolojik, morfolojik ve fenolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the pomological, morphological and phenological features of the wild walnut (Juglans regia L.) genotypes in Van Lake basin
  1. Tez No: 483424
  2. Yazar: SERPİL BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz, Juglans regia L, Seleksiyon, Vangölü havzası, Walnut, Juglans regia L, Selection, Vangölü region
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye, 212 000 ton ceviz üretimi ile dünyada önemli ceviz üreten ülkelerden biridir. Ceviz, Türkiye'de ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılan önemli bir meyve türüdür. Çok uzun zamandan beri tohumla çoğaltılmasından dolayı geniş genetik kaynaklar sunan çok sayıda ceviz ağacı varlığı oluşmuştur. Bu araştırmada, ilkbahar geç donlarından ve üretim miktarı açısından çok sık zarar gören ceviz ağaçları içerisinde daha geç çiçek açan ve ilkbahar geç donlarından daha az zararlanma gösteren ceviz genotipleri saptanmıştır. Van Gölü havzasında tohumdan yetişmiş ceviz popülâsyonu içerisinde seleksiyon kriterlerine uygun ve meyve veren 83 ceviz genotipi incelenmiş ve 25 genotip seçilmiştir. Bu genotiplerin ortalama kabuklu meyve ağırlığı 11.46 g (65-VGH-46) - 16.25 g (65-VGH-26), iç meyve ağırlığı 6.61 g (65-VGH-80) - 8.25 g (65-VGH-49), meyve boyu 31.69 mm (65-VGH-25) - 39.35 mm (65-VGH-58), meyve eni 29.46 mm (65-VGH-25) - 38.11 mm (VGH-58), meyve yüksekliği 31.93 mm (65-VGH-26) - 45.07 mm (65-VGH-42) ve kabuk kalınlığı 1.28 mm (65-VGH-60) - 2.85 mm (65-VGH-26) arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is one of the major walnut producing countries in the world with 212 000 tons of walnut production. It is an important fruit species cultivated economically in Turkey. For many years, a large number of walnut trees have been created that have provided extensive genetic resources due to the multiplication of seeds. In this study, walnut genotypes were found which were much damaged from late spring frosts and which were damaged very frequently in terms of production amount and which were later blossoming and showing less harm than first spring late frost. During the study, 83 walnut genotypes were selected and 25 genotypes were selected in accordance with the selection criteria in the walnut population grown from the seeds of Van Lake. In this research, 83 types of walnut which yielded fruit in side branches in the seedling cultivated walnut population in Adilcevaz district of Bitlis province were examined. Twenty-five genotypes were selected in the study. The average fruit weight was 11.46 g (65-VGH-46) to 16.25 g (65-VGH-26), the internal fruit weight to 6.61 g (65-VGH-80) to 8.25 g (65-VGH-49) 31.69 mm (65-VGH-25), fruit width 39.35 mm (65-VGH-58) 29.46 mm (VGH-25) to 38.11 mm (VGH-58) to fruit height 31.93 mm (65-VGH-26)- 45.07 mm (65-VGH-42) and the shell thickness was found to be 1.26 mm (65-VGH-60) to 2.06 mm (65-VGH-26).