Tekstil boyahaneleri için devridaim kontrollü buhar ejektörü geliştirilmesi
Development of controlled steam injectors for textile paints
- Tez No: 483516
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR OSMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termokompresör, Ejektör, Buhar, Enerji, Thermocompressor, Ejector, Steam, Energy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, tekstil boyahaneleri için devridaim kontrollü buhar ejektörü geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ejektörün çalışma prensibi, termodinamik analizi ve sanayideki uygulama alanları hakkında bilgiler verilmiştir. Termokompresörler, düşük basınçlı buharın yüksek basınçlı buhar kullanılarak sıkıştırılmasını sağlayan ve bunu yapmak için enerji dönüşüm kanunları ile çalışan jet akışkan cihazlarıdır. Birçok endüstriyel sanayi kuruluşu düşük basınçtaki buharı, basıncının düşük olması nedeni ile tekrardan prosese yönlendirememekte, dolayısıyla atmosfere atmaktadırlar. Fakat termokompresör teknolojisi ile buharın basıncı ve sıcaklığı kolaylıkla yükseltilebilir ve böylece önceden atmosfere atılan enerjinin tamamı geri kazanılabilir. Buhar, endüstriyel sanayi kuruluşlarının tamamına yakınında, prosesin temel ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Buhar, yaygın olarak, hızla azalan fosil kaynaklı yakıtlar kullanılarak elde edilmektedir. Fosil yakıtların görünür gelecekte biteceğine ilişkin senaryolar ve global güvenlik riskleri dahilinde her geçen gün artan yakıt fiyatları nedeni ile buharın üretim maliyeti de hızla artmaktadır. Bu nedenle endüstriyel sanayi kuruluşları, buharın verimli üretimi ve doğru kullanımı konusuna odaklanarak maliyetlerini aşağıya çekmeye çalışmaktadırlar. Buhar tüketimini azaltmanın en önemli yollarından bir tanesi ise düşük basınçlı flaş buharın kullanımının artırılmasıdır. Bu noktada termokompresörler, düşük basınçtaki buharı geri kazanmak için verimli çözüm sunmaktadırlar. Yapılan bu çalışmada termokompresör kullanılarak sistemde iyileştirme yapılmış ve atmosfere atılan flaş buhar geri kazanılarak enerji tasarrufu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was prepared as Master Thesis of Mechanical Engineering Department, it was aimed to develop circulation controlled steam ejector for textile dyeing. Information about the working principle of the Ejector, thermodynamic analysis and application areas in the industry. Thermocompressors are jet fluid devices that operate by using energy conversion laws to compress low pressure steam using high pressure steam. Many industrial industrial establishments are not able to redirect processes from low pressure steam to low pressure, so they are atmospheric. But with thermocompressor technology, the pressure and temperature of the vapor can be easily increased, so that all of the energy previously thrown into the atmosphere can be recovered. Steam is used as the main heat source for the process near all of the industrial industrial establishments. Steam is commonly obtained using rapidly decreasing fossil fuels. The cost of production of steam is also rapidly increasing due to the ever increasing fuel prices within the scope of global security risks and the scenarios of fossil fuels being visible in the future. For this reason, industrial industrial establishments are trying to reduce their costs by focusing on efficient production and proper use of steam. One of the most important ways to reduce steam consumption is to increase the use of low-pressure flash steam. At this point, thermocompressors offer an efficient solution for recovering low pressure steam. In this work, the system was improved by using a thermocompressor and flash steam recovered at the atmosphere was recovered to save energy.