Sulu çözeltilerden boyarmaddenin nonwoven tekstil malzemesiyle giderilebilirliğinin araştırılması
Investigation of the capability of nonwoven textile product to remove dye from aqueous solutions
  1. Tez No: 365563
  2. Yazar: TUĞÇE DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAVAŞ KOPARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nonwoven tekstil malzemesi, atıksu arıtımı, adsorpsiyon, boyarmadde, renk haslığı, Nonwoven textile material, wastewater treatment, adsorption, dye, colorfastness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tekstil prosesleri ve evsel yıkama sonucu oluşan boyarmadde içerikli atıksuların deşarjı çevre ve insan sağlığı açısından önemli sorunlar oluşturmaktadır. Boyahanelerin arıtma tesisleri işletmelerde zaman kaybına ve ciddi bir ek maliyete sebep olmaktadır. Bu nedenle bu tip atıksuların arıtımı için düşük maliyetli ve basit arıtma yöntemleri çok yönlü fayda sağlayacaktır. Bu tez kapsamında nonwoven esaslı tekstil malzemesinin hem endüstriyel hem de evsel kullanım sonucu açığa çıkan renkli atıksulardan boyarmadde gideriminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Setazol Turquoise Blue boyarmaddesinin nonwoven tekstil malzemesi üzerinde adsorpsiyonunun Langmuir, Freundlich ve BET izoterm modellerine uygunluğu başlangıç konsantrasyonun, sıcaklığın ve evsel yıkama koşullarının etkisinde incelenmiştir. Bunun yanı sıra adsorpsiyon kinetiği incelenmiş ve ikinci mertebeden modele uygunluğu tespit edilmiştir. Tez çalışması kapsamında etkinliği belirlenen ürünün renk giderimiyle ilgili çevre sorunları için ekonomik bir çözüm niteliğinde olacağı ve sürdürülebilir çevre kavramına katkıda bulunacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Colored wastewater produced as a byproduct of various textile processes and domestic laundering cause serious problems in terms of human health and environmental sustainability. Treatment facilities of dyeing plants lead to a waste of time and additional costs. Therefore low-cost and simple dye removal methods from such wastewaters will provide multiple benefits. In the context of thesis the usability of a nonwoven textile material for color removal from wastewaters produced both by domestic use and industrial processes was investigated. Adsorption characteristics of the nonwoven textile material were identified by adsorption isotherms (Langmuir, Freundlich, and BET). Adsorption kinetics of Setazol Turquoise Blue dye on nonwoven textile material was identified and pseudo second order model was found to represent it. The effects of domestic laundering conditions of the adsorption of Setazol Turquoise Blue dye on nonwoven textile materials were identified. Regarding the findings of this study, the nonwoven material investigated is suggested to be a cost effective alternative for the environmental problems regarding color removal and to contribute to the sustainable environment concept.