Modelling land use/cover change in Seyhan basin, Turkey using remote sensing and geographic information system
Seyhan havzası arazi kullanım/örtüsü değişimlerinin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanarak modellenmesi
- Tez No: 483523
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Land use/cover changes, CA-Markov model, Seyhan Basin
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Alan kullanım/arazi örtüsü değişimleri, toprak, su, biyo-çeşitlilik, iklim gibi insan hayatını etkileyen birçok çevresel faktörleri etkiler. Bu nedenle, alan kullanım/arazi örtüsü değişimleri hakkında bilgi sahibi olmak, çevre yönetimi ve arazi kullanım planlaması için giderek önem arz etmektedir. Bu bilgileri elde etmenin etkin yollarından biride modelleme yaklaşımlarını kullanmaktır. Bu çalışmada, geleceğe yönelik Seyhan havzasının alan kullanım/arazi örtüsü değişimlerini tahmin ve simule etmek için Markov zinciri ve Hücresel Otomata modellerinin birleşimin den oluşan CA-Markov modeli kullanılmıştır. 1995-2006 ve 2016 yıllarına ait uydu görüntülerinden elde edilen alan kullanım/arazi örtü haritaları CA-Markov modeli ile entegre edilmiştir. Daha sonra, alan kullanım/arazi örtü haritaları üretmek için obje tabanlı sınıflandırma tekniği ve değişim analizleri için sınıflandırma sonrası karşılaştırma tekniği kullanılmıştır. Geleceğe yönelik uygunluk haritaları ve geçiş olasılık matrisleri sırasıyla Çok Kriterli Analizi ve Markov Zinciri kullanılarak elde edilmiştir. Doğrulama sürecinde, model için %77 kappa değeri elde edilmiştir. Son olarak, geçiş kurallarına ve üretilen geçiş matrislerine dayalı olarak, 2036 yılının gelecekteki arazi kullanım değişimleri haritalandırılmıştır. 2036 yılı için alan kullanım/arazi örtüsü tahmini, 2016 yılına ait arazi kullanım haritası ile kıyaslandığında, yerleşim alanlarında %50, tarım alanlarında %8, çalılık alanlarında %4 artış görülür iken az yada hiç bitki örtüsü içermeyen alanlarda %7, ormanlık alanlarda %5 düşüş görülmektedir fakat su ve sulak alanlar için belirgin bir değişim görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
Land use and land cover (LULC) changes affect many environmental factors such as soil, water, biodiversity, climate, which all of them usually affect human lives. Therefore, LULC change has become an important topic to manage land use and environment. One of the effective way to analyses LULC change is using of modeling approaches. In this study, CA-Markov model that combines the Cellular Automata and Markov chain models, was used to predict LULC changes in the Seyhan Basin for the 20-year horizon, i.e., to 2036. Remote sensing multispectral imagery acquired in years 1995, 2006 and 2016 were classified using the object-oriented classification approach and fed into the CA-Markov model. Subsequently, post-classification comparison technique was used to detect historic change. Markov Chain analyses and Multi-Criteria Evaluation (MCE) were used to produce transition probability matrixes and suitability future maps, respectively. In validation process, the model was validated using Kappa index of agreement which resulted in overall accuracy 77 %. Finally, the future land use/cover changes of 2036 based on transition rules and transition area matrix was predicted and mapped. LULC prediction for year 2036 showed 50% increase of built-up area, 7% decrease of open spaces with little or no vegetation in comparing with year 2016. About 8% increase of agricultural land was found in 2036. No significant changes were found for wetland and water body category. About 4% increase of shrub land and 5% decrease of forest were found when compared with 2016 data.