Emamectin benzoate, thiamethoxam ve nanopartikül titanyum'un tek ve karışımlarının Oreochromis niloticus'da beyin, karaciğer ve böbrek dokusunda antioksidan enzim düzeylerine ve oksidadif strese etkileri
Antioxidant enzyme levels and oxidative stress effects on brain, liver and kidney in Oreochromis niloticus one and combination of emamectine benzoate, thiamethoxam and nanoparticle titanium
- Tez No: 483524
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KARĞIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Emamectin Benzoate, Thiamethoxam, Nanopartikül Titanyum, Balık, Glutatyon, Antioksidan Enzimler, Emamectin Benzoate, Thiamethoxam, Titanium Nanoparticle, Fish, Glutathione, Antioxidant Enzymes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada emamectin benzoate, thiamethoxam ve nanopartikül titanyum'un tek ve karışımlarının Oreochromis niloticus'da antioksidan sistem üzerine etkileri araştırılmıştır. Balıklar 59.62 ve 119.25 mg/L thiamethoxam, 110 ve 220 μg/L emamectin benzoate, 1.0 ve 5.0 mg/L NP TiO2 ve 59.62 mg/L thiamethoxam + 110 μg/L emamectin benzoate + 1.0 mg/L NP TiO2 ve 119.25 mg/L thiamethoxam + 220 μg/L emamectin benzoate + 5.0 mg/L NP TiO2 karışımlarına 96 saat ve 14 günlük sürelerle bırakılarak beyin, karaciğer ve böbrek dokularında glutatyon (GSH), total glutatyon (tGSH), okside glutatyon (GSSG) düzeyleri, GSH/GSSG oranı ve glutatyon peroksidaz (GPx), glutatyon reduktaz (GR), glutatyon-S- transferaz (GST) ve asetilkoin esteraz (AChE) aktiviteleri belirlenmiştir. Emamectin benzoate, thiamethoxam ve NP TiO2'ye tek ve karışımlarına maruz bırakılan O. niloticus'un beyin, karaciğer ve böbrek dokularında enzim aktiviteleri ve antioksidan içeriğinde kontrol değerleriyle ile karşılaştırıldığında önemli değişiklikler belirlenmiştir. Tüm kimyasal uygulamalar, karaciğer ve böbrek dokularında GSH, tGSH'de ve GSSG düzeylerinde bir azalmaya ve beyin dokusunda bir artışa neden olmuştur. Karaciğer ve böbrek dokularında GSH metabolizması tüm süre ve derişimlerde yetersiz kalmıştır Karaciğer ve böbrek dokularında GPx ve AChE aktiviteleri azalırken, GR ve GST aktiviteleri artış göstermiştir. Beyin dokusunda GR, GPx ve GST aktiviteleri artarken AChE aktivitesi azalmıştır. Sonuç olarak, emamectin benzoate, thiamethoxam ve nanopartikül titanyuma maruz kaldıktan sonra balıkların oksidatif stres durumunu izlemek için bu parametrelerin tümü uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The effects of emamectin benzoate, thiamethoxam and titanium nanoparticle (alone and in mixtures) on the antioxidant system of Oreochromis niloticus were investigated. Fish were exposed to 59.62 and 119.25 mg/L thiamethoxam, 110 and 220 μg/L emamectin benzoate, 1.0 and 5.0 mg/L NP TiO2 and to 59.62 mg/L thiamethoxam + 110 μg/L emamectin benzoate + 1.0 mg/L NP TiO2 mixtures and 119.25 mg/L thiamethoxam + 220 μg/L emamectin benzoate + 5.0 mg/L NP TiO2 mixtures for 96 hours and 14 days to determine glutathione (GSH), total glutathione (tGSH), oxidized glutathione (GSSG) levels, GSH/GSSG ratio and glutathione peroxidase (GPx), glutathione reduktase (GR), glutathione-S- transferase (GST) and acetylcholine esterase (AChE) activities in brain, liver and kidney tissues. There were significant changes in enzyme activities and content antioxidantlevel in brain, liver and kidney tissues of O. niloticus exposed to emamectin benzoate, thiamethoxam and NP TiO2 alone and their mixtures compared to controls. All chemical treatments caused a decrease in GSH, tGSH and GSSG levels in liver and kidney tissues and an increase in brain tissue. GSH metabolism was insufficient in all applications and time in liver and kidney tissues. In liver and kidney tissues GPx and AChE activities decreased while GR and GST activities increased. In brain tissue GR, GPx and GST activities increased while AChE activitiy decreased. As a result these paremeters were all apropropriate for monitoring oxidative stress status of fish after exposure to emamectin benzoate, thiamethoxam and nanoparticle titanium.