Türkiye ve Avrupa Birliği devletlerinde enerji ve iklim politikalarının analizi
Investigation of energy and climate politics in Turkey and European Union countries
- Tez No: 483536
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ZAİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Çevre Mühendisliği, Energy, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji politikaları, İklim politikaları, Küresel ısınma, İklim değişikliği, Paris anlaşması, Energy policy, Climate policy, Global warming, Climate change, Paris agreement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde enerji ve iklim politikalarının analizinin yapılması ve bu politikaların zaman içerisinde nasıl bir konuma geldiği, bu değişimin ülkeler üzerindeki etkilerinin incelenmesi olarak hedeflenmiştir. Bu çalışma sonunda enerji politikalarının direk ya da dolaylı olarak iklim üzerinde etkili olduğunu saptamak ve çevre bilincinin ön planda tutularak insanoğlunun hizmeti için kullanılabileceğini göstermektir. Her ne kadar tüm ülkelerin kendisine has politikaları olsada konu iklim değişikliği olduğu için tüm dünyayı ilgilendirdiği su götürmez bir gerçek olup dolayısıyla her ülkenin ortak bir politika oluşturarak eş zaamanlı bu konu üzerinde durup aksiyon alması gerekmektedir. Çalışmanın başarılı bir şekilde yapılabilmesi için, geçmişten günümüze enerji ve iklim politikaları kronolojik olarak incelenmiş olup bu yıllarda takip edilen politikaların o zaman diliminde nasıl bir etkiye sahip olduğu incelenip günümüz için ders ve önlemler alınacak şekilde çalışılması planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study policies of energy and climate in Turkey and European Union (EU) countries. The aim of this study is to figure out how has these policies has been changed in time and the effects of this policies on handled countries. At the end of this work the aim is to find out that the energy policies has either dirrect or indirrect effects on climate. Advanced technologies will provide both for efficient energy production and preventing environmental impacts. Although every country has it's own regulations, still the efects of climate change is global thus every country has to create common policy being in coordination together. To complete the study succesfully, both policies has been investigated chronologically and it's been studied the facts during all these times to take lessons and experiences for the present time.