Erzurum ilinde tarımsal yayım hizmetlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir çalışma
A study on determining the factors effecting agricultural extension services in Erzurum
  1. Tez No: 483637
  2. Yazar: MOHAMED İBRAHİM MOHAMUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TECER ATSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, probit model, tarımsal yayım hizmetleri, Erzurum, probit model, agricultural extension services
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, Erzurum ilinde tarımsal yayım hizmetlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Erzurum ilinde oransal örnekleme metodu ile belirlenen 4 ilçede ve her ilçeden 3'er köyde çiftçilerle yapılan yüz yüze anket çalışmasından elde edilen birincil veriler kullanılmıştır. Örnek büyüklüğü, %5 anlamlılık ve %95 güven aralığı düzeyinde Tortum, Pasinler, Çat, Aziziye ilçelerindeki yayım hizmeti alan 6146 toplam çiftçi içerisinde 147 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada tarımsal yayım hizmetleri alma durumu (almış ise 1 almamış ise 0) bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Çalısma probit model ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; tarımsal yayım hizmetlerini alma durumunu (bağımlı değişkeni) yaş ve cinsiyetin pozitif olarak etkilediği, medeni hal ve eğitim seviyesinin ise negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, eğitim düzeyi, medeni durum, çiftçi kayıt sistemi, hangi bitkilerin üretildiği, teknik bilginin nereden alındığı, tarımsal faaliyetleri ile ilgili bilgi edinme çabalarının sıklığı, tarımsal yayım hizmetleri bilgilerine geri dönüş yapması, yayım hizmetlerini öğrenme ihtiyaçları, hangi alanlarda yayım hizmeti aldığı ve tarımsal desteklemelerden faydalanma durumları anlamlı olarak bulunmuştur. Tarımsal yayım hizmetlerinin ve çiftçi desteklemelerinin işletme büyüklüğü ayrımı yapılmadan hem kamu hem de özel sektör tarafından etkin ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors effecting agricultural extension services in Erzurum were examined. A primary data were obtained through face-to-face questionnaire surveys conducted with farmers in four selected towns of Erzurum province. Proportional sampling was used to identify the farmers who receive support from the Government through agricultural extension delivery services. Based on this, the estimated sample size was 147 out of a total of 6146 farmers from Tortum, Pasinler, Çat, and Aziziye towns with a confidence interval of 5% and for 95% significance level. The study chose access to extension service as the dependent variable that is whether farmers receive extension service or not. This was regressed on independent variables such as Age (years), gender (dummy) had a positive effect while marital status and educational level (years) had a negative effect. The dependent variable measured as a dummy will take values of 1 as access to extension service and 0 otherwise. The data ware analyzed with probit models. Findings from the results show that level of education, marital status, farmer registered to the system, type of crop produced, availability of technical information, feedback of technical information received, relevance of extension service, source of extension service as well as availability of support for farmers were found to be a significant. It is substantially important to conduct agricultural extension services and support policies without any discrimination of farm size by public and private sector efficiently and sustainably.