Yapı marketlerinde çalışanların güvenlik algısının değerlendirilmesi
Assessment of workers' perception level on job safety in construction markets
  1. Tez No: 483821
  2. Yazar: HACER GÜLTEN AYTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÖZEKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı Market, İş Sağlığı ve Güvenliği, Algı, Construction markets, Occupational Health and Safety, Perception
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler iç piyasa tüketimi ile ihracat taleplerini karşılamak amacı ile üretimlerini ve satışlarını arttırmak, mevcut yatırımlarını büyütmek, hızlı üretim yapmak zorundadırlar. Buna paralel olarak bu işletmelerde çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği de önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İş güvenliği ve sağlığı konusu işletmelerin ömrünü ve piyasadaki kredibilitesini etkilediği gibi çalışanların refah seviyesinin yükselmesi can güvenliğinin ve sağlığının korunması ve dolayısıyla üretimde verimlilik ve kalite sağlanarak sonuçta rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada Yapı Marketlerindeki iş sağlığı ve güvenliği açısından çalışanların güvenlik algısının değerlendirilmesi konusunda, çalışanların bilgilerinin ve farkındalığının anlaşılabilmesi, bilincinin arttırılması amacıyla bir anket hazırlanmış ve piyasada ismi tanınan bir işletmede 140 personel ile uygulama yapılmış, bulgular ile tartışma ve sonuçlar çalışmada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Today, both advanced and developing countries have to increase their levels of production and sale, extend their current investment and develop faster production techniques to be able to meet the needs in the domestic markets and to increase their profits from export products. In parallel, the issue of occupational health and safety of the workers working in the production sectors emerges as an important case. The attention paid on the issue of occupational safety and health affects the life and credibility of the businesses; moreover, the increase of wellbeing of the workers and protection of their lives and health contributes to the productivity and quality of the products, and results in as an advantage of competition within the market as well. In this study, 140 workers, from a well known construction market which sells construction products, were asked to fill out a questionnaire with the aim of measuring and also to increasing the understanding occupational safety. Findings, discussions and the conclusions of the research are included in this study.