Fonemên Kurdî yên Kurdzan û gerokên ewrûpî û Amerîkî (1787-1887)
Avrupalı ve Amerikalı Kürdolog ve seyyahların Kürtçe fonemleri (1787-1887)
  1. Tez No: 484019
  2. Yazar: RAİF YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kürtçe, Kürdolog, Seyyah, Alfabe, Fonen, Sessiz Harfler, Kurdî, Sesli Harfler
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Bu çalışmada kürdolojinin ilk yüzyılındaki (1787-1887) Avrupalı ve Amerikalı, Maurizio Garzoni, Peter Simon Pallas, Giuseppe Campanile, Îlya Nîkolayevîç Berezîn), Peter Lerch, Aleksander Borejko Chodzko, Alexandre Auguste Jaba, Samuel A. Rhea, Albert Houtum-Schindler, Eugen Prym, Albert Socin adlı kürdologların Kürtçe yazımında kullandıkları fonemleri bulacaksınız. Bu kürdologlar eserlerineki Kürtçe kelime ve cümleleri doğru yazmak için Latin ve Kril alfabelerini Kürtçeye uyarlamışlar. Bunların bazıları Latin harfleriyla yaptıkları transkripsiyonda Arap harfli Fars alfabesini esas almışlar. Bazıları Latin harfleriyle Kürtçe yazarken Arap harfli Kürt alfabesini esas almışlar. Ancak bu alfabelerdeki harflerle yetinmemişler. Kürtçenin tüm fonemlerini yazımda göstermek içi ellerinden geleni yapmışlar. Sonra aynı yüzyıl içinde eserlerinde Kürtçeye yer verer Avrupalı ve Amerikalı seyyahları Kürtçe yazımında kürdologlardan farklarını görüyoruz. Seyyahlar çoğunlukla kendi ana dillerinin fonemleriyle Kürtçe yazmışlar, çok azı Kürtçe yazımı için ayrı fonemler yaratma gereği duymuşlar. Kürdolojinin ilk yüzyılında eserlerinde Kürtçeye yer veren başlıca seyyahlar şunlardır: Johann Anton Güldenstädt, Julius Heinrich Klaproth, Claudius James Rich, Karl Heinrich Emil Ludwig Koch, Austin Henry Layard û Moritz Wagner. Sonuç olarak yukarıdaki kürdolog ve seyyahları Kürtçe fonemleri üzerine detaylı analizler yapiyoruz.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT In this thesis we study you will find the main European and American philologists (kurdologists) who had written in Kurdish language and its dialects using a lot of different letters of Roman, Cyrillic and linguistic alphabets in the first century of kurdology, from 1787 to 1887. These philologists were Maurizio Garzoni, Peter Simon Pallas, Giuseppe Campanile, Ilya Nikolaevich Berezin, Peter Lerch, Aleksander Borejko Chodzko, Alexandre Auguste Jaba, Samuel A. Rhea, Albert Houtum-Schindler, Eugen Prym, Albert Socin. They had created several special phonemes to write Kurdish voices. They had adapted Roman alphabet, Cyrillic alphabet and linguistic alphabet (standard phonetic alphabet) to write Kurdish words and sentences in their books or articles. Some of them had used an alphabet of transcription based on Perso-Arabic abjad. Some of them had preferred an alphabet of transcription based on Kurdo-Arabic abjad. Then we study the European and American travellers of the same century, from 1787 to 1887, and their main difference from European and American philologists about writing Kurdish phonemes: they had usually written their Kurdish words or sentences using their mother tongues' phonemes; they had rarely created some phonemes to write in Kurdish. These travellers were Johann Anton Güldenstädt, Julius Heinrich Klaproth, Claudius James Rich, Karl Heinrich Emil Ludwig Koch, Austin Henry Layard and Moritz Wagner. In conclusion we make detailed analyses about the mentioned philologists and travellers' Kurdish phonemes. Key words Kurdish, Kurdologist, Traveller, Alphabet, Phoneme, Consonant, Vowel