Sınıf içi ve sınıflar arası dağılımlardan elde edilen ölçütlerin birleştirilerek fonem tanımada kullanılması
Combining criteria obtained from within and between class scatters for phoneme recognition
  1. Tez No: 184018
  2. Yazar: MEHMET KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RİFAT EDİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıflandırıcı birleştirme, sesli tanıma, altuzay yöntemleri, ortakvektör yaklaşımı, doğrusal ayırtaç analizi, Combining classifier, vowel recognition, subspace methods, commonvector approach, linear discriminant analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
SINIF İÇİ ve SINIFLAR ARASI DAĞILIMLARDAN ELDE EDİLENÖLÇÜTLERİN BİRLEŞTİRİLEREK FONEM TANIMADA KULLANILMASIMehmet KOÇÖZETSınıflandırıcı birleştirmedeki amaç örüntü tanımada en iyi sınıflandırmabaşarımını elde etmektir. Sınıflandırıcıların üstün özelliklerini birleştirerek daha iyisınıflandırma yapılabilir. Sınıflandırıcı topluluğunun başarımı, sınıflandırıcıların tekbaşlarına kullanılmasıyla elde edilen başarımdan daha iyi olacaktır. Örüntü sınıflamadasınıf içi ve sınıflar arası dağılımları kullanan ölçüt sınıflandırma başarımını arttıracaktır.Bu çalışmada, sırasıyla sınıf içi ve sınıflar arası dağılımlardan ortak vektöryaklaşımı(OVY) ve ana bileşen analizi(PCA) kulanarak elde edilen sınıflandırıcılaryapay sinirağı ile birleştirilmiştir. İki-sınıf problemi için hedeflenen sınıflandırıcınınbaşarımı, iki boyutlu yapay veriler ve TIMIT veri tabanındaki seslilerinsınıflandırılmasından elde edilmiştir. Sınıflandırıcının başarımı ayrıca sınıf içi ve sınıflararası dağılımları kullanan doğrusal ayırtaç analizi(LDA)'nin başarımları ilekarşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
COMBINING CRITERIA OBTAINED FROM WITHIN AND BETWEEN CLASSSCATTERS FOR PHONEME RECOGNITIONMehmet KOÇSUMMARYThe aim of classifier combination is to achieve the best classificationperformance in pattern recognition. Better classification can be achived by combining thesuperior charecteristics of the classifiers. The performance of ensemble classifier will bebetter than the performace of each individual classifiers. In pattern classification, themetric that considers within-class and between-class scatters will improve theclassification performance. In this study, the classifiers that are derived from within-classand between-class scatters using the common vector approach(CVA) and the principalcomponent analysis(PCA) respectively are combined in a neural network architecture.The performance of purposed classifier for two-class problem is obtained from theclassification of two dimensional artificial data and the vowels in TIMIT database. Theperformance of the classifier is also compared with the performance of lineardiscriminant analysis(LDA) that uses within-class and between-class scatters.