Aile şirketlerinde örgütsel bağlılık: Nepotizm ve etkileri üzerine Kocaeli bölgesinde bir çalışma
Organizational commitment in family businesses: Examining the effect of nepotism- a study on family businesses in Kocaeli province
  1. Tez No: 484198
  2. Yazar: ELİF ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL EFİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nepotizm, Aile İşletmeleri, Örgütsel Bağlılık, İş Performansı, Tükenmişlik, Nepotism, Family Business, OrganizationalCommitment, JobPerformance, EmployeeBurnout
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın temel amacı nepotizm ve etkilerini aile şirketlerinde örgütsel bağlılık kapsamında araştırmaktı. Bu amaca ulaşmak için Kocaeli bölgesinde bulunan 110 aile şirketi çalışanı ile anket yapılmış ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda işlem kayrımcılığı ve terfi kayrımcılığı ile örgüte duygusal bağlılık arasında pozitif yönlü zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak sonuçların pozitif ilişkiyi gösteriyor olması araştırma dâhilinde incelenen firmaların daha çok, küçük ve orta boylu bir başka deyişle çalışanlarının daha çok aile bireyleri olduğu ve henüz dışarıdan çok fazla çalışanın işletmeye dâhil olmadığı kuruluşlar olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu görüş doğrultusunda nepotizmin küçük işletmelerde pozitif büyük işletmelerde ise negatif bir etkisinin olabileceği düşünülebilecektir. Bu noktadan hareketle bu çalışmayı takip edecek araştırmacıların nepotizm algı ve etkisini çalışan sayısının fazla olduğu büyük aile şirketlerinde araştırmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was set as to find an effect of the nepotism in organisational commitment in family businesses. In order to reach to this aim, questionnaires were conducted with 110 employees who work in family businesses in Kocaeli province and results were obtained by using statistical analysis. According to findings, there is a positive weak but significant relationship between pull strings of employees in processing and promotion and organisational commitment. However, these results may be related to the size of the companies which were examined in this study. They mostly employs low number of employees and mostly do not have too many employees who are not a family member. Therefore, it was suggested to further studies to focus on bigger companies which employ more people outside the family.