Hayvan çiftleştirme programlarının oluşturulmasında oyun teorisi yaklaşımı
A game theoretic approach to build mating programs for livestocks
  1. Tez No: 484299
  2. Yazar: EBRU ERGÜNEŞ BERKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖNDER, YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR HAKAN AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun Teorisi, Hayvan çiftleştirme programı, Damızlık değer, Seleksiyon, Game theory, Animal mating program, Breeding value, Selection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Hayvan ıslahından beklenilen faydayı maksimize etmek amacıyla bir çiftleştirme programı oluşturmak gerekir. Bunun için klasik ıslahta, birden fazla verimin sözkonusu olduğu durumlar için seleksiyon indeksi yöntemi kullanılabilir. Bu çalışmada, ekonomik önem içeren negatif (yağ verimi - süt verimi) ve pozitif (doğum ağırlığı ve sütten kesim ağırlığı) genetik korelasyona sahip iki verim için, pedigri kayıtlarından yola çıkarak hesaplanmış damızlık değerlerine, iki ayrı veri seti üzerinden seleksiyon indeksi ve oyun teorisi yöntemi uygulanmıştır. Negatif genetik korelasyonlu veri seti için, her iki yöntemde de toplam beklenilen faydanın aynı olmasına karşın, çiftleştirme programlarının değiştiği ve varyasyon katsayısının seleksiyon indeksine göre düştüğü gözlemlenmiştir. Bu sonuç, oyun teorisi yaklaşımı ile gerçekleştirilen çiftleştirme programından elde edilecek yeni generasyonun, seleksiyon indeksi yöntemine göre daha homojen bir beklenen damızlık değere sahip olacağının göstergesidir. Pozitif veri seti için ise seleksiyon indeksi ile oluşturulan çiftleştirme programına ait toplam beklenen faydanın oyun teorisi yaklaşımı ile oluşturulan çiftleştirme programına ait toplam beklenen faydadan çok az yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Varyasyon katsayısı bakımından yapılan karşılaştırmada ise seleksiyon indeksi ile oyun teorisine kıyasla yaklaşık %25 daha homojen bir sürü yapısı elde etmesi beklenmektedir. Sonuçlar incelendiğinde, hayvan çiftleştirme programları için yeni bir yaklaşım olan oyun teorisi yöntemi konusunda daha fazla çalışma yapılmasının gerekliliği çok açıktır.
Özet (Çeviri)
Building a mating program is necessary to maximize expected benefit from animal breeding. Selection index method can be used in conventional breeding taking more than one character into consideration. In this study, selection index and game theory methods were applied to calculated breeding values using pedigree on two different data sets whose economic traits consist of negative (milk and fat yield) and positive (birth and weining weight) genetic correlated data. For the negative genetic corelated data set, even if total expected benefits were equal for two methods, mating programs were changed and the coefficient of variation obtained using the game theoretic method was smaller than that of index method. This result showed that expected breeding value will be more homogeneous in the next generation if game theoretical approach is used. For the positive genetic corelated data set, the total expected benefit obtained from index selection was a bit higher than expected benefit obtained from game theory. In terms of the coeffient of variation, selection index method provides 25% more homogeneous next generation flock structure than game theoretic approach. When the results examined, it is clear that more studies should be done using game theoretical modeling which is a new approach for animal mating programs.