Diabetes mellitus sonucu gözlenen albumin glikasyonunda ilacın biyoyararlanımı
- Tez No: 48433
- Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL NEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Drug carriage, Albumin, Glycosylation, ACE Inhibitors, Benazepril HCI. 82
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
6. ÖZET Uzun süreli, kontrol altına alınamamış diabetes mellitusun komplikasyonları arasında, serum ve yapısal proteinlerin glikozillenmesi önemlidir. Glikozite olan majör plazma proteini, albumindir. Albuminin vücuttaki temel fonksiyonlarından biri de, organik ve inorganik yapıları, taşıma görevidir. İlaçların, plazma proteinlerine bağlanarak taşınması ile, ilacın dağılımı, farmakolojik etkisi ve eliminasyonu arasında bir ilişki vardır. Glikozite olan albuminin yapısal özellikleri bozulduğu için, plazmadaki ilaç bağlama kapasitesinin de azaldığı düşünülmektedir. Bu çalışmada, kontrol edilmemiş diabetes mellitusiu hastalarda, albuminin glikozillenmesi nedeniyle, ilaçların kontrollere göre albumine bağlanma oranının azalıp azalmadığını araştırdık. Bu amaçla diabetik ve kontrol hipertansif hastalara, aynı tür antihipertansif ilaç (Benazepril Hcl + hidroklorotrazid) oral yolla aynı dozda verildikten sonra, hastalardan 30 - 90 - 240. Dakikalarda alınan kan örneklerinde serbest ve albumine bağlı ilaç fraksiyonları ayırılmış ve her iki fraksiyonda ilaç miktar tayini yapılmıştır. Diabetik ve kontrol hipertansif hastaların, serbest ve bağlı ilaç dağılımları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler : İlaçların taşınması, Albumin, Glikozilasyon, ACE Inhibitörleri, Benazepril HCI. 81
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Among the complications of long term uncontrolled diabetes mellitus, glycosylation of plasma and the structural proteins is important. The major glycated protein in blood plasma is albumin. One of the fundemental functions of albumin in the body is to carry the organic and inorganic molecules. There is a relationship between the carriage of the drug bound to plasma proteins and the distribution, pharmachological effect and the elimination of the drug. Due to the change in the conformation of glycated albumin, drug-binding-capacity in the plasma is considered to decreased. In this study, we investigated whether the rate of binding of the drug to the albumin has decreased or not with respect to the controls, due to the glycosylation of the albumin in the poorly controlled diabetic patients. For this purpose, after the antihypertensive drug (Benazepril HCI + Hydrochlorotiazid) is given to the diabetical and control hypertensive patients orally in the same dosage, blood samples are taken at 30th - 90th - 240th minutes. Free and albumin - bound drug fractions are separeted and the drug quantities in the both fractions are determined in blood samples. There is no significant difference between free and bound drug distribution in diabetic and control hypertensive patients.