Adıyaman Atık Au Arıtma Tesisi biyogaz üretim veriminin incelenmesi
Investigation of Adiyaman Wastewater Treatment Plant biogas production yield
- Tez No: 484465
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN TÜRKMENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu, arıtma çamuru, biyogaz, elektrik üretimi, enerji, Wastewater, treatment mud, biogas, electricity generation, energy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Atıksu arıtma tesislerinin işletilmesi esnasında kullanılan proses ve ekipmanlara bağlı olarak yoğun şekilde enerji kullanılmaktadır. Arıtma çamurlarından biyogaz üretimi son zamanlarda yaygın bir enerji üretim tekniği haline gelmiştir. Günümüzde hammadde kaynağı olarak atıkların kullanılması ile biyogaz üretilmesi, biyogazdan da elektrik üretimi artan bir potansiyele sahiptir. Bu çalışma, A.İ.B.A.A.T.'nin arıtma çamurundan biyogaz üretim miktarlarının araştırılması amacıyla Eylül 2016 - Şubat 2017 altı aylık veriler elde edilerek gerçekleştirilmiş, çamur debisine karşılık üretilen biyogaz miktarları çizelge ve grafiklerle verilmiştir. Çalışma kapsamında; A.İ.B.A.A.T.'de üretilen biyogazın yapılan elementel analiz sonucunda CH4 % 66,61; CO2'nin % 33,5 ortalama değerlerde olduğu bulunmuştur. Şubat-2017 giderim değerleri KOİ % 93,45; AKM % 91,04; BOİ5 % 90,76; TN % 76,85; TP % 81,69 olarak belirlenmiştir. Çamurda yapılan organik madde analiz sonucunda kg/m3 cinsinden aylık ortalama değerleri TKM 52,6; AKM 6-7; UKM 26,35 olarak bulunmuştur. Bu tez çalışmasında çıkan sonuçlar, literatür çalışması ve İSKİ'den alınan veriler ile karşılaştırıldığında elde edilen değerlerin uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Energy is heavily used depending on the processes and equipment used during the operation of the wastewater treatment plants. Biogas production from sewage sludge has recently become a widespread energy production technique. Nowadays, the biogas produced by the use of waste as a source of raw materials, electricity production from biogas has increased potential. This study was carried out by obtaining semi - monthly data for September 2016 - February 2017 in order to investigate the biogas production amounts of A.İ.B.A.A.T. sewage sludge. The amounts of biogas produced in response to sludge formation are given in tables and graphs. Within the study; The elemental analysis of the biogas produced in A.I.B.A.A.T. resulted in CH4 66.61%; CO2 is found to be in average values of 33.5%. February-2017 values of COD removal 93.45%; AKM was 91.04%; BOD% 90,76; TN 76.85%; TP was determined as 81,69%. Monthly average values in terms of kg / m3 as a result of organic matter analysis made in the sludge are TKM 52,6; AKM 6-7; The UKM was found to be 26,35. The results of this thesis study showed that the values obtained when compared with the data obtained from İSKİ and the literature study are appropriate.