Gebelikte ortalama trombosit hacminin subklinik intraamniyotik enfeksiyon tanısında ve erken membran rüptürünün takibindeki yeri ve önemi
The importance of the mean platalet volum in subcli̇ni̇cal intraamniotic infecti̇on diognosi̇s and follow up of the premature preterm rupture of membranes
  1. Tez No: 484666
  2. Yazar: MUSTAFA SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken membran rüptürü, ortalama trombosit hacmi, koryoamniyonit, subklinik intraamniyotik enfeksiyon, preterm premature rupture of membranes, mean platelet volume, chorioamnionitis, sub-clinic intraamniotic infection
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışma OTH'nin, preterm EMR'deki subklinik enfeksiyon tanısında ve takibindeki yeri ve öneminin araştırılması, aynı zamanda ProCT , CRP ve BK değerleri ile karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma, vaka-kontrol tipi bir çalışmadır. Vaka grubu 24-34. gebelik haftalarında preterm erken membran rüptürü tanısı alan 38 hastadan, kontrol grubu ise 24-34. gebelik haftalarında herhangi bir ek hastalığı olmayan 43 sağlıklı gebeden oluşmaktadır. Hastaların tanı anındaki ve doğum öncesindeki BK, ProCT, CRP ve OTH değerleri ile kontrol grubundaki hastaların herhangi bir zamanda alınmış olan BK, ProCT, CRP ve OTH değerleri kaydedilerek birbirleriyle karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Ayrıca vaka grubunun plasental patoloji raporları incelenmiş, koryoamniyoniti olan ve olmayan olguların BK, CRP, ProCT ve OTH değerleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Vaka grubunun doğum öncesi ölçülen BK (17,01 ± 4,82), CRP (1,15 ± 0,74), ProCT (0,08 ± 0,05) değerleri tanı anında ölçülen değerlere göre anlamlı olarak yüksekti. Vaka grubunda tanı anında ölçülen BK (11,97 ± 2,59) ve CRP (0,48 ± 0,29) değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Hastaların doğum öncesi BK (17,01 ± 4,82), CRP (1,15 ± 0,74) ve ProCT (0,08 ± 0,05) değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Ayrıca vaka grubunda koryoamniyoniti olanların CRP (1,73±0,67) değerleri olmayanlara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. OTH değerleri vaka ve kontrol gruplarında karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: EMR grubundaki hastaların doğum öncesi BK, CRP ve ProCT değerlerinin, ilk başvuru anında ve kontrol grubunun değerlerinden anlamlı bir şekilde yüksek bulunması, BK, CRP ve ProCT'nin intrauterin enfeksiyonu, tanısal olarak öngörebileceği yönünde değerlendirilebilir. EMR grubundaki hastaların doğum öncesi ölçülen CRP değerleri ile histopatolojik koryoamniyonit olanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu nedenle klinik izlemde BK ve ProCT'ye göre CRP daha faydalı olabilir. OTH ile preterm EMR'deki subklinik enfeksiyonun tanısı ve takibi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out in order to determine the role and importance of MPV for diagnosis and follow-up of sub-clinic infections in PPROM, and to compare to the values of ProCT , CRP and WBC . Method: This study is a case-control type of study. The study group consists of 38 patients diagnosed for preterm rupture of membrane between 24th and 34th gestational weeks, while control group consists of 43 healthy pregnant women between 24th and 34th gestational weeks. WBC, ProCT, CRP and MPV values of patients at the moments of diagnosis and delivery and the WBC, ProCT, CRP and MPV values of women in control group, which were measured at any moment, were recorded and compared. Moreover, the placental pathology reports of study group were examined, and the WBC, ProCT, CRP and MPV vales of those having chorioamnionitis and those of cases having no chorioamnionitis were compared to each other. Results: Of the study group, the WBC (17.01 ± 4.82), CRP (1.15 ± 0.74), and ProCT (0.08 ± 0.05) values measured before the delivery were significantly higher than those measured at the moment of diagnosis. Of the study group, the WBC (11.97 ± 2.59) and CRP (0.48 ± 0.29) values measured at the moment of diagnosis were statistically significantly higher than those of control group. Prenatal WBC (17.01 ± 4.82), CRP (1.15 ± 0.74) and ProCT (0.08 ± 0.05) values of patients were statistically significantly higher than those of control group. Moreover, in study group, the CRP (1.73±0.67) values of patients with chorioamnionitis were found to be statistically significantly higher than those of patients having no chorioamnionitis. When compared between study and control groups, no significant relationship was found between MPV values of the groups. Discussion: Prenatal WBC, ProCT, CRP and MPV values of patients in PPROM group were found to be significantly higher than those values measured at the moment of diagnosis and those values measured among control group cases and, thus, the WBC, CRP and ProCT can be interpreted to be capable of diagnostically predicting the intrauterine infection. A statistically significant relationship was found between prenatal CRP values of patients in PRM group and the values measured among the cases with histopathologic chorioamnionitis. For this reason, in clinic observation, CRP may be more useful than WBC and ProCT. No statistically significant relationship was found between MPV and diagnosis and follow-up of sub-clinic infection in PPROM.