Ratlarda deneysel spinal kord yaralanması sonrası kullanılan pregabalin etken maddeli ilacın adnp (aktivite bağımlı nöroprotektif faktör) üzerinden nöroprotektif etkinliğinindeğerlendirilmesi
We examined the neuroprotective effect of pregabalin (GP) on the level of adnp (activity dependent neuroprotective factor) which is known as neuroprotective, in a rat model of spinal cord
- Tez No: 484679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Rat, spinal kord, pregabalin, deneysel, nöroprotektif, ADNP, Spinal cord, rat, injury, pregabaline, ADNP
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ratlarda Deneysel Spinal Kord Yaralanması Sonrası Kullanılan Pregabalin Etken Maddeli İlacın ADNP (Aktivite Bağımlı Nöroprotektif Faktör) Üzerinden Nöroprotektif Etkinliğinin Değerlendirilmesi Amaç: Travmatik spinal kord yaralanması, primer ve sekonder spinal kord yaralanması şeklinde ayrılır. Primer yaralanma, travma anındaki kompresyon ve traksiyon gibi mekanik etkiler sonucu gelişen aksonal yaralanma, nöral hücre membranında parçalanma ve vasküler yapılardaki hasara neden olmaktadır. Sekonder yaralanma ise primer spinal kord sonrası gelişen patofizyolojik ve metabolik olayların spinal kordta oluşturduğu hasarı tarifler. Sekonder spinal kord yaralanmasında glutamat gibi eksitotoksik nörotransmitterler spinal kord yaralanmasında önemli bir yer teşkil eder. Pregabalin glutamat gibi norotransmitter salınımını azaltarak nöroprotektif etki gösterdiği bilinmektedir. Bu çalışmamızda rat'larda deneysel spinal kord yapılarak pregabalin adlı farmakolojik ajanın ADNP (Aktivite bağımlı noroprotetif protein) üzerinden nöroprotektif etkisini değerlendirdik. Gereç ve Yöntemler: 40 adet wistard türü erkek rat kullandık. Her biri 8 adet rattan oluşan 5 grup oluşturduk. 1. grupta cerrahi işlem yapılmadı. 2. grup sadece laminektomi yapıldı. 3. grup spinal kord yaralanması oluşturuldu (10 saniye torakal 9 klip kompresyon) 4. grupta spinal kord yaralanması oluşturuldu (10 saniye torakal 9 klip kompresyon) Postoperatif 30. dakika - 12. saat - 24. saat - 36. saat - 48. saatte 30 mg/kg dozunda metil prednisolon intraperitoneal olarak uygulandı. 5. gruptaki ratlarda spinal kord yaralanması (10 saniye torakal 9 klip kompresyon) postoperatif 30. dakika -12. saat -24. saat - 36. saat - 48. saatte 50 mg/kg dozunda pregabalin verildi. Tüm grupların günlük kilo takibi, motor muayene, eğik düzlem testi yapıldı. Postop 7. günde tüm ratlardan ortalama 5 cc kan alındı. T-9 ortada olacak şekilde 1 cm üs 1 cm alt olacak şekilde spinal kord tranvers olarak kesilerek alındı. 52 Bulgular: Nöral ve glial hücre yoğunluğu açısından pregabalin grubu diğer cerrahi işlem görmüş gruplara anlamlı yükseklik saptanmıştır. Ayrıca ADNP düzeyleri anlamlı bir fark olmazsa da pregabalin grubunda daha yüksek saptanmıştır. Bu kısa sürede yapılan çalışmada sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda pregabalinin nöroprotektif etkinliği olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
53 7. ABSTRACT We Examined the Neuroprotective Effect of Pregabalin (GP) on the Level of ADNP (Activity Dependent Neuroprotective Factor) Which is Known as Neuroprotective, in a Rat Model of Spinal Cord Purpose: Traumatic spinal cord injury is consists of two type of injury. Primary injury: Initial mechanical trauma includes traction and compression forces. Blood vessels are damaged, axons disrupted, and neural-cell membranes broken. Secondary injury: initiated by primary injury and damaged the spinal cord by pathophysiological an methabolic events. The over-expression of excitotoxic neurotransmitter, such as glutamate, is an important mechanism of secondary injury after spinal cord injury. In our study, we examined the neuroprotective effect of pregabalin (GP) on the level of ADNP (Activity Dependent Neuroprotective Factor) which is known as neuroprotective, in a rat model of spinal cord injury. Methods and Materials: Fourth Wistard male rats were randomly allocated to five groups; the 1. grup (no any surgical approach), 2. group (laminectomy only), 3. group (spinal cord injury without medication), 4. group (spinal cord injury and the methylprednisolone treated), 5. group (spinal cord injury and the pregabaline treated group). Spinal cord injury was produced by climp compression. Functional evaluations were done using the inclined plane test and criteria of Drummond and Moore, evaluation of blood levels and tissue levels of ADNP were done by ELISA, and Immunohistochemistry. The glial cells and neural cells evaluated by Hematoxylin and eosin staining of tissue. Results: There were no significantly differences of motor function among spinal cord injuries groups. There were significantly high number of neural cell in pregabalin group than third and four group. There were significantly high number of glial cell in pregabalin group than all other groups. There were high level in pregabalin group than other, but it wasn't significantly differences in level of ADNP in all groups. 54 55 Conclusion: This experiment demonstrates that can act as a neuroprotector after SCI in rats due to high level of neural cell and glial cell.