HSIL(Yüksek derece skuamoz intraepitelyal lezyon ) sebebiyle LEEP (Loop electrosurgical excision procedure ) yapılan hastalarda LEEP sonrası immün cevabın immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirilmesi ve bu cevabın HPV DNA eradikasyonundaki etkisi
- Tez No: 484680
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KUMRU, DOÇ. DR. NASUH UTKU DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: LEEP, HSIL, Yüksek Riskli HPV, Toll Like Reseptörler, LEEP, HSIL, High Risk HPV, Toll Like Receptors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
HSIL sebebiyle LEEP işlemi yapılan hastalarda LEEP işleminin HPV eradikasyonundaki etkisi ve HSIL sebebiyle LEEP yapılan hastalarda immün cevabın oluşmasında ve HPV eradikasyonunda Toll Like Reseptörlerin oynadığı rol araştırıldı. Şubat 2016 – Aralık 2016 tarihleri arasında, Akdeniz Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekoloji bölümüne sitolojik anormallik nedeniyle başvuran 30 olgu araştırma kapsamına alındı. Hastaların LEEP materyalinden çalışılan HPV tiplendirmesi yedi HPV negatif veya düşük riskli HPV tipi (% 23.3), 23 yüksek riskli HPV tipi (% 76.7)idi. Hastaların 6. ay HPV Tarama sonuçları; 24 HPV tarama negatif (% 80), altı HPV tarama pozitif (% 20) idi. LEEP öncesi ve LEEP sonrası 6. Ayda serviks dokuları TLR 4, 5, 9 kitleri ile boyandı. Her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı olmasa da HPV pozitif olan hastalar negatif olanlara göre daha fazla TLR 5 boyanma eğilimi göstermiştir. Sonuç olarak LEEP işlemi sonrasında HPV eradikasyonu artmaktadır. Serviks dokusunda ve servikal intraepiteliyal karsinogenez sürecinde TLR ekspresyonu izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of LEEP on HPV eradication in patients undergoing LEEP due to HSIL and the role of Toll Like Receptors in the development of immunological response and HPV eradication in patients with LEEP due to HSIL were investigated. Between February 2016 and December 2016, 30 patients who were admitted to Obstetrics and Gynecology Department of Akdeniz University for cytological abnormality were included in the study. On the LEEP material of the patients, seven of them were HPV negative or low-risk HPV type (23.3%) and 23 of them were high-risk HPV type (76.7%).HPV screening results of the patients at 6 months; 24 HPV screening was negative (80%) and six HPV screening was positive (20%).Cervical tissues were stained with TLR 4, 5, 9 kits before LEEP and at 6 months after the LEEP. Although not statistically significant, HPV positive patients showed more TLR 5 staining tendency than negative ones. As a result, HPV eradication increases after LEEP treatment. TLR expression is observed in cervical tissue and cervical intraepithelial carcinogenesis.