Diz osteoartritli hastalarda nöropatik ağrı sıklığı ve klinik parametrelerle ilişkisi
Prevalence of neuropathic pain in patients with knee osteoarthritis and its relevance with clinical parameters
  1. Tez No: 484705
  2. Yazar: ÖZTAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ÇUBUKÇU FIRAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz, osteoartrit, nöropati, depresyon, ağrı, Knee, osteoarthritis, neuropathy, depression, pain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Diz osteoartriti (OA) kronik ağrı, fonksiyon kaybı ve disabiliteye yol açan, sık görülen, ilerleyici bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Diz OA'da ağrı daha çok nosiseptif ağrı olarak sınıflandırılır. Ancak, radyolojik evre ile hastanın yakınması arasındaki ilişkinin zayıflığı, ağrı kaynağının multifaktöriyel olduğunu düşündürmektedir. Çalışmanın amacı; semptomatik primer diz OA'da nöropatik ağrı komponentinin varlığını araştırmak, nöropatik ağrı ile fonksiyonel durum, yaşam kalitesi ve anksiyete-depresyon arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya diz ağrısı şikayeti ile başvuran, 45 yaş üstü, ACR kriterlerine göre primer diz OA tanısı olan 130 hasta dahil edildi. Nöropatik ağrı tanısı için PainDETECT skalası kullanıldı. Ağrı ve fonksiyonel durum VAS ve WOMAC ile, yaşam kalitesi SF-36 ile, depresyon HAD ölçeğiyle değerlendirildi. Tüm hastalar radyografik olarak değerlendirildi. Bulgular: 130 hastanın yaş ortalaması 60,39±8,68 idi. 130 hastanın 30 (%23,07)'unda nöropatik ağrı skoru 13 ve üzeri olarak saptandı. Nöropatik ağrısı komponenti olan grup (n=30) ile nöropatik ağrısı olmayan grup (n=100) arasında cinsiyet, yaş, VKİ, vücut yağ ve kas oranı, şikayet süresi, radyolojik evre, komorbidite sayısı, SF-36 fiziksel rol güçlüğü skoru açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Nöropatik ağrı komponenti olan grubun VAS değeri, WOMAC-ağrı, WOMAC-fonksiyon, WOMAC-toplam ve HAD skor ortalamaları istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek, SF-36 fiziksel rol güçlüğü dışındaki tüm SF-36 skorları istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük saptandı (p13) %23,07 olarak saptandı. Nöropatik ağrısı olan diz OA'lı hastalarda nöropatik ağrı komponentinin varlığı, ağrı şiddeti, fonksiyonel kapasitenin azalması, yaşam kalitesinin bozulması ve ruh halinin bozulması ile ilişkilidir. Primer diz OA tedavisinde nöropatik ağrı komponentinin varlığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Knee osteoarthritis (OA) is a common, progressive musculoskeletal disease that causes chronic pain, loss of function and disability. Pain in the knee OA is mostly classified as nociceptive pain. However, the weakness of the relationship between the radiological stage and the complaint of the patient suggests that the pain source is multifactorial. The aim of this study is to investigate the presence of neuropathic pain component in symptomatic primary knee OA, to assess the relationship between neuropathic pain and functional status, quality of life and anxiety-depression. Materials and Methods: 130 patients with a knee pain complaint who were older than 45 years old and who had primary knee OA according to ACR criteria were included. The PainDETECT scale was used for the diagnosis of neuropathic pain. Pain and functional status were assessed with VAS and WOMAC, quality of life with SF-36, and depression with HAD. All patients were evaluated radiographically. Findings: The mean age of 130 patients was 60,39±8,68. In 30 of 130 patients (23,07%), neuropathic pain score was 13 and over. patients. In terms of gender, age, BMI, body fat and muscle ratio, symptom duration, radiological grade, number of comorbidities, SF-36 role limitations due to physical health score no significant difference was found between the group with (n=30) and without (n=100) NP (p>0,05). The mean scores of VAS, WOMAC-pain, WOMAC-function, WOMAC-total and HAD scores were significantly higher in the group with neuropathic pain component, All SF-36 scores except SF-36 role limitations due to physical health subscale were found to be statistically significantly lower (p 13) was found to be 23.07% in symptomatic primary knee OA. Presence of neuropathic pain component in patients with knee OA with neuropathic pain is associated with severity of pain, decreased functional capacity, deterioration of quality of life, and impaired mood. Presence of neuropathic pain component in primer knee OA treatment should also be considered.