Diz osteoartritinin nöropatik ağrı bileşeni: Yaş, cinsiyet, osteoartrit şiddeti, fonksiyon ve yaşam kalitesi ilişkisi
Neuropathic pain component of knee osteoarthritis: Its relation to age, sex, severity of osteoarthritis, function and quality of life
  1. Tez No: 602014
  2. Yazar: UĞUR GÜNGÖR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE FÜSUN TORAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, Nöropatik ağrı, Yaşam kalitesi, Knee osteoarthritis, Neuropathic pain, Quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Diz osteoartritinde nöropatik ağrı sıklığını bulmak, nöropatik ağrısı olan ve olmayan hastalarda sosyodemografik özellikler, beden kompozisyonu, antropometrik ölçümler, osteoartrit şiddeti, fiziksel fonksiyon, yaşam kalitesi ve dengeyi karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya diz osteoartriti tanısı alan 50-70 yaş arası 200 hasta dahil edildi. Hastalara ait bazı tanımlayıcı özellikler kaydedildikten sonra Kellgren-Lawrence radyolojik evrelemesi ile osteoartrit şiddeti, Mesilife MST® boy ölçer ve TANİTA MC180MA® marka dijital tartı ile beden kompozisyonu ve antropometrik ölçümler; Vizüel Analog Skala ile ağrı şiddeti; Western Ontario and McMaster Osteoartrit İndeksi ve Kısa Form-36 ile yaşam kalitesi; Geriatrik Depresyon Ölçeği ile depresyon; Otuz Saniye Kalk Otur Testi, Merdiven İnip Çıkma Testi ve Altı Dakika Yürüme Testi ile fiziksel fonksiyon; Tetrax® ile statik postural denge; Douleur Neuropathique-4, PainDETECT, Self Administered Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms&Signs Pain Scale ile nöropatik ağrı bileşeni değerlendirildi. Bulgular: DN-4'e göre hastalar nöropatik ağrısı olan (Grup 1) ve olmayan (Grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Nöropatik ağrısı olanlar hastaların %49'uydu. Grup 1'de yaş, vücut kitle indeksi, komorbid hastalık yüzdesi, komorbid hastalık sayısı, kullanılan ilaç sayısı fazlayken, vitamin D ve kreatin düşüktü (p0.05), Grup 1'de NC pozisyonunda FHI değeri daha düşüktü (p0.05), Grup 1'de PO, PC ve HF pozisyonlarında Sİ değeri daha yüksek (p0.05). iv Sonuç: Nöropatik ağrısı olan diz osteoartriti hastalarında, nöropatik ağrısı olmayan diz osteoartriti hastalarına göre fiziksel fonksiyon, yaşam kalitesi ve denge ile ilgili testlerde daha kötü sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the frequency of neuropathic pain in knee osteoarthritis and to compare sociodemographic features, body composition, anthropometric measurements, severity of osteoarthritis, physical function and quality of life in patients with and without neuropathic pain. Material and Method: Two hundred patients with knee osteoarthritis who aged 50-70 years were included in the study. After some descriptive features of the patients were recorded, the severity of osteoarthritis was evaluated by Kellgren-Lawrence radiological staging; body composition and anthropometric measurements were measured by Mesilife MST® meter and TANITA MC180MA® digital scale; pain severity was evaluated by Visual Analogue Scale; quality of life was assessed by Western Ontario and McMaster Osteoarthritis Index and Short Form-36; depression was investigated by Geriatric Depression Scale; physical function was evaluated by 30 Second Chair Stand Test, 6 Minute Walk Test and Stair Climb Test; static postural balance evaluated by Tetrax®; neuropathic pain component was investigated by Douleur Neuropathique-4, PainDETECT, Self-Administered Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms & Signs Pain Scale. Results: According to DN-4, patients were divided into two groups as neuropathic pain (Group 1) and non-neuropathic pain (Group 2). Forty-nine percent of patients had neuropathic pain. Age, body mass index, percentage of comorbid diseases, frequency of comorbid diseases, frequency of medicines were higher in group 1 than in group 2, but vitamin D and creatine were lower in group 1 than in group 2 (p0.05), Group 1 had lower FHI at NC position (p0.05), Group 1 had higher SI values at PO, PC and HF positions (p0.05). Conclusion: Patients with knee osteoarthritis with neuropathic pain had worse results in physical function, quality of life and balance tests than patients with knee osteoarthritis without neuropathic pain.