Sebebi bilinmeyen tekrarlayan gebelik kayıplarında tam reseptör kinazların ve ligandlarının ekspresyon düzeylerinin araştırılması
Investigation of the expression levels of tam receptor kinases and ligands in unexplained recurrent pregnancy loss
  1. Tez No: 484738
  2. Yazar: ESMA KONUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Allergy and Immunology, Histology and Embryology, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sebebi anlaşılamayan tekrarlayan gebelik kaybı, AXL, MERTK, TYRO3, GAS6, PROS1, Unexplained Recurrent Pregnancy Loss, AXL, MERTK, TYRO3, GAS6, PROS1
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: RPL'de immünolojik, genetik ve hematolojik faktörlerin rol aldığı bilinmektedir. RPL'nin %50'sini oluşturan“sebebi açıklanamayan RPL”nin (URPL) etiyolojisi henüz tam olarak bilinmemektedir. Gebeliğin devamlılığında immunolojik denge oldukça önemlidir. İnflamasyon ve fagositoz, TAM reseptör kinaz (TYRO3, AXL, MERTK) ve ligandları (GAS6 ve PROS1) aracılığıyla düzenlenir. URPL'de, immün mekanizmanın dengelenmesinde normal gebelere göre faklılık olabileceği düşüncesiyle“URPL'de TAM reseptör kinazlar ve ligandlarının ekspresyon düzeyleri, koryon villus ve desiduada normal gebeliklere göre faklılık gösterir”hipotezini oluşturduk. Hipotezimizi test etmek için URPL, Spontan gebelik kaybı yaşamamış, istemli sonlandırılmış gebelik (TP) ve normal kontrol endometrium (KE) örneklerinde TAM reseptör kinazlar ve ligandlarının, mRNA ve protein ekspresyonlarını karşılaştırarak URPL etiyolojisine yaklaşımda bulunmayı amaçladık. Yöntem: Gruplar (1) URPL (n:5), (2) TP (n:6) ve (3) KE grupları (n:6) şeklinde oluşturuldu. 1 ve 2. gruplarda desidua ve koryon villus materyalleri steriomikroskop altında ayrıldı.Örneklerin, AXL, MERTK, TYRO3, GAS6 ve PROS 1 düzeyleri immünohistokimya, immunoblot ve QPCR yöntemleriyle analiz edildi. Bulgular: Sağlıklı gebelikte, TAM reseptörlerinde artış, GAS6 ligandında azalma gözlenirken PROS1'de belirgin değişiklik belirlenmedi. URPL'de reseptör ve ligandların ekspresyon düzeyi diğer gruplara göre yüksekti. Sonuç: TP ve URPL'de TAM reseptörleri ve ligandlarının desiduada ve koryon villusta ekspresyon farklılıkları bulunmaktaydı. Bu reseptörlerin gebelikte ligandları sınırlandırılarak aşırı fagositotik aktiviteyi engellediği ve immün hücreleri modüle ederek, semiallogenik fetüs'ün reddini önlemeye katkı sağladığını düşünmekteyiz. URPL'de reseptör ve ligand artışlarından, ölüme bağlı fagositik aktiviteyi arttırdığı ve inflamasyonu baskılayarak maternal doku hasarını önlediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The role of immunological, genetic and hematological factors in RPL is known. The etiology of unexplained RPL (URPL), which accounts for 50% of RPL, is unknown. Immunological balance is important in the continuity of pregnancy. Inflammation and phagocytosis are regulated via TAM receptor kinase (TYRO3, AXL, MERTK) and ligands (GAS6 and PROS1). Since we think that TAM receptors and ligands may be effective in URPL, We hypothesized that“the expression levels of TAM receptor kinases and ligands in URPL differ from normal pregnancies in chorionic villus and decidua”. We aimed to approach the etiology of URPL by comparing mRNA and protein expressions of TAM receptor kinases and ligands in samples of URPL, voluntary terminated pregnancy (TP) who didn't have spontaneous pregnancy loss and endometrium (KE) groups. Method: The groups were formed as (1) URPL (n: 5), (2) TP (n: 6) and (3) KE groups (n: 6). In groups 1 and 2, decidua and chorionic villus materials were separated under a steriomicroscope. The AXL, MERTK, TYRO3, GAS6 and PROS 1 levels of the samples were analyzed by immunohistochemistry, immunoblot and QPCR methods. Results: In healthy pregnancy, increase in TAM receptors, decrease in GAS6 ligand, no significant change in PROS1 was detected. Expression of receptors and ligands in URPL were increased. Conclusion: In TP and URPL, TAM receptors and ligands had differences in expression in decidua and chorionic villus. We believe that these receptors limit ligands in gestation and inhibit excessive phagocytotic activity and modulate immunological cells, contributing to the prevention of rejection of the semiallogenic fetus. Increased receptor and ligand in URPL increased phagocytic activity due to death and inhibited inflammation, thus preventing maternal tissue damage.