Adıyaman ilinde 18-65 yaş sağlıklı erişkin kişilerde hematolojik referans değerlerin belirlenmesi
Determination of hematological reference values in 18-65 year old healthy adults in Adiyaman
  1. Tez No: 484768
  2. Yazar: KENAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Referans aralık, Bhattacharya metodu, hematolojik referans, Reference range, Bhattacharya method, hematological reference
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Adıyaman ilinde 18-65 yaş sağlıklı erişkin kişilerde hematolojik referans değerlerin belirlenmesi Amaç: Referans aralıkları tıbbi kararların verilmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Üretici firma tarafından önerilen referans aralığı mevcut olsa da bu aralığın kullanıldığı toplumun referans aralığını tam olarak yansıttığı söylenemez. Çünkü üretici firmalar tarafından hesaplanan referans aralıkları ırk, beslenme ve yaşam biçimine bağlı oluşan varyasyonları açıklayamayabilir. Bu yüzden her laboratuvar kendi referans aralık değerlerini belirlemelidir. Bu çalışmada, hastane verileri kullanılarak tam kan analizleri için kullanılacak dört hematolojik parametrenin (WBC, RBC, HGB, PLT) referans aralıklarını indirekt yöntemlerle (Bhattacharya Metoduyla ve indirekt nonparametrik yöntemle) hesaplayarak hastanemizde kullanmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 Ocak 2015-31 Aralık 2016 tarihleri arasında tıbbi biyokimya laboratuvarında çalışılan ve yaş aralığı 18-65 olan, ayaktan tedavi gören hastalara ait dört parametrede 8726'si erkek ve 12993'ü kadın, toplam 21719 kişinin verileri bilgi işlem aracılığıyla Hastane Bilgi Yönetim ve Otomasyon (HBYOS) kayıtlarından elde edilerek calışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil olan hasta verileri, hastanenin kullandığı otomasyon (KarMed Hasta Yönetim Bilgi Sistemi) sisteminin kayıtlarından Microsoft Office Excel programına aktarıldı. Hesaplamaya başlamadan önce her iki cinsiyet için SPSS 22 programı ile histogramlar çizildi ve aşırı uç değerler tespit edildi. Aşırı uç değerleri atmak için XLSTAT programındaki Dixon kuralı ve SPSS 22 programı içindeki stem-and-leaf plot grafiği kullanıldı. Daha sonra Bhattacharya metodu ve indirekt nonparametrik yöntemle referans aralıklar hesaplandı. Bulgular: indirekt nonparametrik yöntemle; WBC referans aralıklarına ait değerler erkekler için 5-12.1 (103/μL), kadınlar için 4.8-11.4 (103/μL) olarak bulunmuştur. RBC referans aralıklarına ait değerler erkekler için 4.58-6.2 (106/μL), kadınlar için 4.16-5.47 (106/μL) olarak bulunmuştur. HGB referans aralıklarına ait değerler erkekler için 13.65-17.82 (g/dL), kadınlar için 10.64-15.21 (g/dL) olarak bulunmuştur. PLT referans aralıklarına ait değerler erkekler için 148-339 (103/μL), kadınlar için 172-374 (103/μL) olarak bulunmuştur. Çalışmada indirekt nonparametrik yöntem için güven aralığı %90'dır. Bhattacharya metoduyla; WBC referans aralıklarına ait değerler erkekler için 3.21-11.84 (103/μL), kadınlar için 3.41-13.5 (103/μL) olarak bulunmuştur. RBC referans aralıklarına ait değerler erkekler için 3.76-6.61 (106/μL), kadınlar için 3.42-5.73 (106/μL) olarak bulunmuştur. HGB referans aralıklarına ait değerler erkekler için 12.09-18.52 (g/dL), kadınlar için 9.53-16.22 (g/dL) olarak bulunmuştur. PLT referans aralıklarına ait değerler erkekler için 119-394 (103/μL), kadınlar için 124-445 (103/μL) olarak bulunuştur. Çalışmada Bhattacharya metodu için güven aralığı %95'tir. Sonuç: Bizim çalışmamızda indirekt nonparametrik yöntemle bulduğumuz referans değerler, Bhattacharya metoduyla bulduğumuz referans değerlere göre firmanın referans değerlerine daha yakın çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Determination of hematological reference values in 18-65 year old healthy adults in Adıyaman Objective: Reference intervals have an important place in making decisions. Although the reference interval recommended by the manufacturer is available, this range does not accurately reflect the reference interval of the population in which it is used, because the reference intervals provided by the manufacturers cannot explain variations caused by race, diet and lifestyle. Therefore, each laboratory should set its own reference interval values. In this study, using hospital data we aimed to determine the reference intervals of four hematologic parameters (WBC, RBC, HGB, and PLT) by using indirect methods (with Bhattacharya and indirect nonparametric methods). Materials and methods: In this study, a total of 21719 patients, 8726 men and 12993 women who were admitted Adiyaman University Training and Research Hospital between 1 January 2015 and 31 December 2016 were included and four parameters of these patients which were studied in the biochemistry laboratory were obtained by using Information Management and Automation (HBYOS) records. The patient data included in the study were obtained from the automation system (KarMed Patient Management Information System) of the hospital and transferred to Microsoft Office Excel program. Prior to analysis, histograms were drawn for both genders and extreme values were determined by using SPSS 22 program. To discard extreme values, a Dixon rule in the XLSTAT program and a stem-and-leaf plot chart in the SPSS 22 program were used. The reference intervals were then calculated using the Bhattacharya method and the indirect nonparametric method. Findings: In indirect nonparametric method, reference intervals for WBC were 5-12.1 (103/μL) for males and 4.8-11.4 (103 / μL) for females. Reference intervals for RBC were 4.58-6.2 (106/μL) for men and 4.16-5.47 (106/μL) for women. Reference intervals for HGB were 13.65-17.82 (g/dL) for males and 10.64-15.11 (g/dL) for females. Reference intervals for PLT were 148-339 (103/μL) for males and 172-374 (103/ μL) for females. The confidence interval for the indirect nonparametric methods in the study is %90. In Bhattacharya method, Reference intervals for WBC were 3.21-11.84 (103 / μL) for men and 3.41-13.5 (103 / μL) for women. Reference intervals for RBC were 3.76-6.61 (106/μL) for men and 3.42-5.73 (106/μL) for women. Reference intervals for HGB were 12.09-18.52 (g / dL) for males and 9.53-16.22 (g / dL) for females. Reference intervals for PLT were 119-394 (103/μL) for men and 124-445 (103/μL) for women. The confidence interval for the Bhattacharya method in study is %95. Conclusion: In our study, the reference values we found with the indirect nonparametric method were closer to the reference values of the firm than the reference values we found with Bhattacharya method.