Migrende paranazal sinüs patolojileri
Evaluation of paranasal pathologies on patients who have migraine
  1. Tez No: 484774
  2. Yazar: EMRE GEDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ZEYNAL ABİDİN TAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, paranazal patolojiler, atak sıklığı, ağrı şiddeti, sinüzit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Migreni Olan Hastalarda Paranazal Patolojilerin Değerlendirilmesi, Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Adıyaman, 2018. Baş ağrısı tüm dünyada hemen herkesin hayatı boyunca birçok kez yasadığı bir şikâyettir. Baş ağrısı yapan rahatsızlıklar arasında migren geniş bir yer tutmaktadır. Migren tanısı baş ağrısının klinik özelliklerine göre konulmakta olup, spesifik bir tetkik ve tahlili bulunmamaktadır. Klinik özelliklerinin benzerliğiyle sıklıkla paranazal sinüs kökenli ağrılarla karışabildiği gibi yansıyan ağrılar ve burun ile paranazal sinuslerden kaynaklanan ağrılı uyaranların migrende tetikleyici rol oynayabileceği uzun süredir araştırılmaktadır. Yanlış tanı yüzünden efektif olmayan medikal ve/veya cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir. Bu çalışmada paranazal varyasyonlar ve patolojilerinin migren hastalarındaki sıklığını ve bu durumların ağrı şiddeti ve atak sıklığı üzerine etkileri olup olmadığını araştırmak için Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi nöroloji polikliniğine başvuran ve IHS 2013 kriterlerine göre ilk kez tanı alan migren hastalarının kranial bilgisayarlı tomografi (BT) aksiyal görüntülerinin ve bu tek çekimden elde edilen reformat koronal sekanslar deneyimli bir radyolog ile birlikte değerlendirildi. Çalışmaya yaşları 18-58 arasında olan 18 erkek ve 112 kadın olmak üzere toplam 130 migren hastası alındı. Olguların %23,8'i auralı migren iken %76,2'si aurasız migrenden oluşmaktaydı. Olguların %76,9 gibi büyük bir oranında paranazal patoloji veya varyasyon saptandı. En sık rastlanan paranazal varyasyon septum deviasyonuydu. Ağrı şiddetleri ve ağrı sıklıkları ile paranazal patoloji ve varyasyonlar arasında istatistiksel ilişki bulunamadı. Migren hastalarında yüksek oranda paranazal patolojiler ve/veya varyasyonlar eşlik edebilmektedir. Bu patolojilerin de kendi başlarına ya da ikincil etkilerle baş ağrısı yapabildikleri bilinmektedir. Her ne kadar çalışmamızda paranazal patolojiler ile migren ağrı sıklığı ve şiddeti arasında anlamlı bir sonuç bulunmasa da bu durum hasta sayısının yetersizliğinden veya hastaların daha önceden yaşadıkları ve bu patolojilerden kaynaklanmış olabilecek ağrı ataklarını, migren atağı gibi yorumlamalarından kaynaklanıyor olabilir. Migren hastalarında ayırıcı tanıda sinonazal patolojilerin varlığının da olabileceği düşünülerek beyin görüntüleme incelemelerinde paranazal bölgeler de dikkatle değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Konu ile ilgili çok merkezli ve uzunlamasına çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Paranasal Pathologies On Patients Who Have Migraine, Adıyaman University Faculty Of Medicine, Neurascience Major Thesis, 2018 Headache is a problem which every person does experience in his/her life more than once. Migraine consists of the major part of diseases which causes headache. Diagnosis of migraine is determined according to clinical features because there is no specific examine or tests for it. Besides of the fact that it can be mistaken with pain caused by paranasal sinüs, due to its clinical similarity, the probability of that referred pains and painful stimulants caused by nose and paranasal sinuses plays a stimulating role in migraine has been searched for a long time. Due to misdiagnoses medical and surgical treatments which are not effective could be applied. In order to search whether there are any effects of frequency of paranasal variations and patalogies in migraine patients and these situations on intensity of pain and attack frequency during this research, the cranial imagining computer tomography BT axial images and reformated coronal sequences of the patients consulting to Neurology Department Of Adıyaman Research and Training Hospital and the ones, first time diagnosed according to 2013 criterias were assessed with experienced radiologist. 130 migraine patients of which 13 are male and 112 are female whose ages range between 15-58, were selected. 23,8% of cases are migraine with aura 76,2% is consisted of migraine without aura and 76,9% of cases were detected with paranasal patalogy and variations. The most frequently experienced nasal variations was septum deviations. There was no significant difference found between intensity and frequency of pain with paranasal patalogy and variations. Paranazal patologies and / or variations may be associated with migraine patients. It is known that these patologies can cause headaches on their own or with secodary effects. Even if there was no meaningful result between paranasal patalogies and migraine pain found, this situation could be caused by the fact that the insufficient number of patients, previous experiences of patients and the attacks resulted from these patalogies may have been misinterpreted as migraine attacks. In our opinion by talking the idea that the existence of sinonasal patalogies could exist in differential diagnosis into account, we believe that tha paranasal sites should be assesed in BT examines. We think that there is a need for multi-centered and elongated researches related to this topic. Key words : Migraine, Paranasal Patalogies, Frequency of Attacks, Intensity of Pain, Sinusitis