Niğde ilindeki beden eğitimi öğretmenlerinin mobbing, örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkilerinin araştırılması
Investigating the relationship of mobbing, organizational silence and organizational cynicism among physical education teachers in Niğde
  1. Tez No: 484773
  2. Yazar: AHMET ERDİ AVANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAKİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Mobbing, Öğretmen, Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Sinizm, Spor, Physical Education and Sports, Mobbing, Teacher, Organizational Silence, Organizational Cynicism, Sports
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin, psikolojik şiddete maruz kalıp kalmadığını belirleyebilmek için mobbing, örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizm kavramları incelenmiştir. Aralarındaki ilişkileri belirlemek adına, mobbing, örgütsel sessizliğin ve örgütsel sinizmin anlamlı bir yordayıcısı mıdır? sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin mobbinge ne derecede maruz kaldığını ölçebilmek için Leymann tarafından ortaya konan Bingöl tarafından da geçerlilik ve güvenirliliği yapılan 5 farklı grup davranışı içeren 45 yıldırma davranışı ankette yer almıştır. Beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel sessizlik davranışlarını ölçmek için ise Kahveci ve Demirtaş tarafından geliştirilen 18 madde ve 5 alt boyuttan oluşan örgütsel sessizlik ölçeği ve son olarak örgütsel sinizm davranışlarını ölçmek için Brandes, Dharwadkar ve Dean tarafından geliştirilen geçerlilik ve güvenirliliği Çiftçi tarafından yapılan üç alt boyut ve 14 maddeden oluşan örgütsel sinizm ölçeği kullanılmıştır Anketler likert tipi beşli derecelendirme hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 190 beden eğitimi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırma bulgularına göre elde edilen sonuçlar da mobbingin, örgütsel sessizliğin ve örgütsel sinizmin anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve literatürdeki diğer çalışmaları incelediğimizde elde edilen sonuçların çalışmamızdan elde edilen sonuçlar ile örtüştüğü düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to answer the question“Is mobbing a significant predictive of organizational silence and organizational cynicism?”to determine the relation between organizational silence and organizational cynicism, and to find out whether Physical Education and Sports Teachers are exposed to mobbing. The data was obtained through the scale that was developed by Leymann and whose validity and reliability were tested by Bingöl to measure to what extent teachers were exposed to mobbing. The scale consists of 45 mobbing gestures/behaviours. The Scale of Organizational Silence that was developed by Kahveci and Demirtaş and that consists of 18 items and 5 sub-dimensions was used to measure the Physical Education and Sports Teachers' organizational silence behaviours. The teachers' organizational cynicism behaviors were measured through the Scale of Organizational Cynicism developed by Brandes, Dharwadkar and Dean. The validity and reliability studies of the scale, consisting of three sub-dimensions and 14 items, were done by Çiftçi the questionnaires were prepared in five-point likert type. The sampling of the study consists of 190 physical education and sports teachers. The findings of the study show that mobbing is a significant predictor of organizational silence and organizational cynicism and this result corresponds to the results of similar studies in literature.