Bedensel engelli paralimpik sporcuların örgütsel bağlılık ve örgürsel stres düzeylerinin belirlenmesi
Determining organizational organization and organizational stress levels of physically handicapped paralympic sports
  1. Tez No: 484805
  2. Yazar: BURCU KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAK KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bedensel Engelli, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Stres, Paralimpik Sporcu, Physically Disabled, Organizational Commitment, Organizational Stress, Paralympic Athlete
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kaplan, (2017). Bedensel Engelli Paralimpik Sporcuların Örgütsel Stres Ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Yönetim Bilimleri ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bedensel engelli sporcularda performasın ortaya koyulmasında fiziksel ve fizyolojik değerler önemlidir. Performans sporunun doğasında olan ve rekabet içeren, sürekli daha fazlasını amaçlayan yapısı sporcuların strese maruz kalmalarına sebep olmaktadır. Bu çalışma ile bedensel engelli paralimpik sporcuların örgütsel stres düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubu bedensel engelli paralimpik oyunlara gitmeye hak kazanmış, Tenis, /Atletizm, Halter, Atıcılık,-Masa Tenisi, Okçuluk,. Tekerlekli Sandalye Basketbol Bisiklet, ve Yüzme branşlarında ki 44 sporcudan oluşmuştur. Araştırmacı tarafından, bu örneklem için hazırlanan 139 sorudan meydana gelen ölçeğe, Açıklayıcı Faktör Analizi uygulanmış ve 43 sorunun öz değeri 1'den büyük 5 faktör altında toplandığı görülmüştür. Bu faktörler; antrenör davranışı α=0.95, seyirci davranışları α=0.86 sağlık ve beslenme α=0.82, kararlara katılma α=0.70 ve yönetim ve finansman α=0.86, alt boyutları olarak isimlendirilmiştir. Toplam ölçeğin alfa değeri α=0.96 olarak bulunmuştur. Bu amaçla yapılan bu çalışmayla, Bedensel engelli paralimpik sporcuların örgütsel stres ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kaplan, (2017). The Relationship Between Organizational Stress and Organizational Commitment Levels of Physically Handicapped Paralympic Sportsmen İstanbul University, Institute of Health Science, Sports Management Science Master's Thesis İstanbul. Physical and physiological values are important for the performance of the physically disabled athletes. The nature of the performance sport and its competitive nature, which is constantly aiming for more, is causing the athletes to be exposed to ströse. This study aimed to determine organizational stress levels of paralympic sportsmen with physical disabilities. The research group was made up of 44 athletes in Shooting, Athletics, Bicycle, Weightlifting, Table Tennis, Archery, Tennis, Wheelchair Basketball and Swimming branches which have qualified to go to paralympic games with physical disabilities. Explanatory Factor Analysis was applied by the researcher to the scale that was formed from 139 questions prepared for this sample and it was seen that 43 problems were collected under 5 factors, These factors are; coach behaviors α = 0.95, audience behaviors α = 0.86 health and nutrition α = 0.82, participation in decisions α = 0.70 and management and finance α = 0.86, subscales. The alpha value of total scale was found α = 0.96. In this study, the relationship between organizational stress and organizational commitment of physically disabled paralympic athletes was investigated.