Kafa travmalı hastalarda enfeksiyon prevalansı, sepsis gelişimi, mortalite ve morbidite oranlarının karşılaştırılması
The comparison of infection prevelance, sepsis development, mortality and morbidity rates in traumatic brain injury
- Tez No: 484937
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYDIN ALTUNKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Beyin Hasarı, Kafa Travması, Sepsis, C-Reaktif Protein, Prokalsitonin, Laktat, Mortalite, Morbidite, Brain Injury, Head Trauma, Sepsis, C-Reactive Protein, Procalcitonin, Lactat, Mortality, Morbidity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ağır kafa travmalarında sistemik enfeksiyonlar ve sepsise gidiĢ travma olmayan hastalar ile karĢılaĢtırıldığında daha sık görülmektedir. Bu çalıĢmada kafa travmalı hastalarda, enfeksiyon sıklığını ve buna bağlı sepsis geliĢimi, morbidite ve mortalite oranlarının karĢılaĢtırılmasını amaçladık. Bu retrospektif çalıĢmada, yoğun bakım ünitemize 2013 ve 2016 yılları arasında yatan travmatik beyin hasarı olan, periferik, santral kan, trakeal aspirat ve idrar kültürlerinden en az birinde üremesi olan, acil olarak yoğun bakıma yatıĢı olan 18-80 yaĢ arasında 80 hasta dahil edilmiĢtir. Bu hastalarda enfeksiyon sıklığı, sepsis geliĢimi, morbidite ve mortalite oranları karĢılaĢtırılmıĢtır. Ayrıca, yoğun bakımda SOFA ve APACHE II gibi en sık kullanılan skorlama sistemleri değerlendirilmiĢtir. ÇalıĢmada, organ disfonksiyonunu değerlendirmede ve erken dönemde sepsise gidiĢi göstermesi açısından SOFA daha üstün bulunmuĢtur. Hastalarda en sık etken nozokomiyal bir etken olan Acinetobacter, en sık izole edilen organ ise akciğerler olarak tespit edilmiĢtir. Hastalarda CRP, prokalsitonin, laktat, düzeyleri takip edilmiĢ ve bu laboratuar testlerinin takiplerde sepsise gidiĢin göstergesi olarak kullanılmasının uygun olabilecegi ancak tek baĢlarına yeterli olamayacağı, beraberinde APACHE II, SOFA gibi skorlama sistemlerinde destekleyici tanı parametreleri olarak kullanılabileceği düĢünülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Infection Prevelance, Sepsis Development, Mortality and Morbidity Rates In Traumatic Brain Injury Systemic infections and predisposition to sepsis are more frequent in patients who has traumatic brain injury differ from other nontraumatic patiens. In this study, we aimed to compare infection prevelance, insidance of processing to sepsis, morbidity and mortality rates. We carried out retrospective study in eighty patient who were aged between 18-80 years and accepted to our intensive care unit from emergency department because of traumatic brain injury. And these patients had bacterial isolation from one or more samples of peripheral blood, central blood, tracheal aspiration and ürinary chataters between the years in 2013 and 2016. We compared in the patients who had diagnosed as sepsis or only infected, infection prevelance, processing to sepsis and the rates of morbidity and mortality. Otherwise, we assed the serial measurement of SOFA and APACHE II that have general use in intensive care units, during the accepted time, first and second weeks. We showed that SOFA is more reliable than APACHE II, for assessment of multi-organ dysfunction syndrome and early indicator for processing to sepsis. The most frequent isolated bacteria was Acinetobacter and the most source was respiratory. CRP, procalcitonin and lactate levels have been monitored in patients and it has been thought that these laboratory tests can be convenient to use a sign of sepsis during follow-ups but they are insufficient to use alone and can be used as supportive diagnostic parameters to scoring systems such as APACHE II and SOFA.