Yetişkinler için sözel olmayan ağrı ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability of the Turkish version of nonverbal pain scale in adults
  1. Tez No: 484965
  2. Yazar: PINAR KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEVİLAY ERDEN YÜKSEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Yoğun Bakım, Yetişkinler İçin Sözel Olmayan Ağrı Ölçeği, Geçerlik, Pain, Intensive Care, Nonverbal Pain Scale in Adults, Validity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, Yetişkinler İçin Sözel Olmayan Ağrı Ölçeği (YİSOAÖ)'ni Türkçe'ye uyarlamak ve geçerlik güvenilirliğini test etmek amacıyla metodolojik olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni Nisan 2016- Ekim 2017 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ve Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, genel cerrahi, kalp ve damar cerrahi, beyin cerrahi ile anestezi ve reanimasyon yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardır. Araştırmanın örneklemini ise 18 yaş üstü, mekanik ventilasyona bağlı olup sedatize edilen ve araştırmaya dahil edilmesi yakınları tarafından onaylanan hastalar oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğü hesaplamasında Number Cruncher Statistical System (NCSS)– Power Analysis And Sample Size System (PASS) 2008 Programı kullanılmıştır. Kabes ve arkadaşlarının 2009 yılında yaptıkları çalışma sonuçları baz alınıp örneklem grubuna 74 hasta alınarak çalışmanın alfa güvenilirlik düzeyi 0.05 ve gücü β=0.90 elde edilmiştir. Geçerlik-güvenilirlik analizinde dil, kapsam, yapı geçerliği ve güvenilirlik analizleri kullanılmıştır. YİSOAÖ'nin çeviri-geri çeviri yöntemi ile dil geçerliği analiz edilmiş ve uzman görüşleri ile kapsam geçerliği yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizinde faktör yüklerinin yeterli (0.790-0.900) olduğu; doğrulayıcı faktör analizinde ise ölçeğin uyum indekslerinin kabul edilebilir değerler (x2/SD: 2.414, RMSEA:0.066, CFI: 0.910, SRMR: 0.073, GFI: 0. 950 ve AGFI: 0.930) aldığı belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılık analizleri sonucunda madde toplam puan korelasyonlarının yeterli (0.604-0.794); Cronbach alfa kat sayısının ise 0.776 olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, YİSOAÖ'nin mekanik ventilasyondaki, sedatize, erişkin yoğun bakım hastalarının ağrı değerlendirmesinde kullanılabileceği, ölçeğin Türkçe geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted methodologically to adapt the Adult Nonverbal Pain Scale (NVPS) into Turkish, and to test reliability and validity of the scale. The population of the study consisted of patients admitted to the general surgery intensive care, heart and vascular surgery intensive care, brain surgery intensive care units, and to anesthesiology and reanimation unit in Balcalı Hospital of Faculty of Medicine of Cukurova University and in Adana Numune Research and Training Hospital during the period of April 2016 – October 2017. The sample of the study consisted of patients who were over 18 years old, connected to mechanical ventilation and sedated and whose relatives approved the patients to be included in the study. Number Cruncher Statistical System (NCSS) - Power Analysis and Sample Size System (PASS) 2008 program was used to calculate the sample size. Based on the study results of Kabes et al. in 2009, 74 patients were included in the sample group, and the alpha reliability value of the study was 0.05, and the power was β = 0.90. Language, content, construct validity and reliability analyses were used in the analysis of reliability and validity. Linguistic validation of NVPS was analyzed with forward and back translation, and content validity was established by using expert opinions. Factor loadings in explanatory factor analysis were sufficient (0.790-0.900), and the fitindices of the scale were acceptable values in confirmatory factor analysis (x2/SD: 2.414, RMSEA:0.066, CFI: 0.910, SRMR: 0.073, GFI: 0. 950 ve AGFI: 0.930) After internal consistency analyses of the scale, item-total correlation was sufficient (0.604-0.794), and Cronbach's alpha score was 0.776. In conclusion, NVPS was determined to be a reliable and a valid pain assessment tool in sedated and mechanically ventilated critically ill adults.