Bazı hidrazo oksim türevlerinin sentezi ve karekterizasyonu
The synthesis of some hydrazo oximes derivatives and their characterization
- Tez No: 485034
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bis-isonitroso oksim, Hidrazo oksim, Ketoksim
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada önce bifenil ve difenileter ile asetilklorürün reaksiyonundan 4,4'-diasetil türevleri (I ve VIII) ve sonra bunların isonitroso oksimleri (keto oksim) (II ve IX) sentezlenmiştir. Daha sonra bu isonitroso oksimlerin hidrazinhidrat ile reaksiyonlarından 2-hidrazon-2-(4'-(1-hidrazon-2-(hidroksilimino)etil)-[1,1'-bifenil]-4-yl)asetaldoksim (III) ve 2-hidrazon-2-(4-(4-(1-hidrazon-2-(hidroksi imino)etil)fenoksi)fenil)asetaldoksim (X) sentezlenmiştir. Elde edilen hidrazo oksimlerin (III ve X) çeşitli aromatik aldehitler ile (bezaldehit, p-metilbezaldehit, p-metoksibezaldehit, p-fenoksibezaldehit) kondenzasyonundan bunların hidrazon bileşikleri (2-(benzilidinhidrazon)-2-(4'-(1-benzilidinhidrazon-2-(hidroksilimino)etil)-[1,1'-bifenil]-4-yl)asetaldoksim(IV), 2-(4'-(2-(hidroksiimino)-1-((4-metilbenzilidin) hidrazon)etil)-[1,1'-bifenil]-4-yl)-2-((4-metilbenzilidin)hidrazon)asetaldoksim (V), 2-(4'-(2-(hidroksi imino)-1-((4-metoksibenzilidin)hidrazon)etil)-[1,1'-bifenil]-4-yl)-2-((4-metoksibenzilidin) hidrazon) asetaldoksim (VI), 2-(4'-(2-(hidroksiimino)-1-((4-fenoksibenzilidin) hidrazon) etil)-[1,1'-bifenil]-4-yl)-2-((4-fenoksibenzilidin)hidrazon)asetaldoksim (VII), 2-(benzilidinhidrazon)-2-(4-(4-(1-(benzilidin hidrazon)-2-(hidroksilimino) etil)fenoksi)fenil)asetaldoksim (XI), 2-(4-(4-(2-(hidroksilimino)-1-((4-metilbenzilidin)hidrazon)etil)fenoksi)fenil)-2-((4-metilbenzilidin)hidrazon)asetaldoksim (XII), 2-(4-(4-(2-(hidroksilimino)-1-((4-metoksibenzilidin)hidrazon)etil)fenoksi)fenil)-2-((4metoksibenzilidin) hidrazon)asetaldoksim (XIII), 2-(4-(4-(2-(hidroksilimino)-1-((4-fenoksibenzilidin)hidrazon)etil)fenoksi) fenil)-2-((4-fenoksibenzilidin)hidrazon)asetaldoksim (XIV)) sentezlenmiştir. Elde edilen bileşiklerin molekül yapıları FT-IR ve 1H-NMR spektroskopik yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, 4,4'-diacetyl derivatives (I and VIII) and then isonitroso oximes (keto oxime) (II and IX) were synthesized by reacting biphenyl and diphenylether with acetylchloride.Then, these isonitroso oximes were reacted with hydrazinhydrate to give 2-hydrazone-2- (4 '- (1-hydrazone-2- (hydroxyimino) ethyl) - [1,1'- -hydrazone-2- (4- (4- (1-hydrazino-2- (hydroxyimino) ethyl) phenoxy) phenyl) acetaldaldoxime (X). The resulting hydrazo oximes (III and X) were synthesized from their hydrazone compounds (2- (benzilidinhidrazo's) -2- (4 '- (1-benzilidinhidrazo-2 (hydroxylimino) ethyl) - [1,1'-biphenyl] -4-yl) asetaldoks (IV), 2- (4 '- (2- (hydroxyimino) -1 - ((4-methylbenzyl pyridine) hydrazono) ethyl) - [1,1'-biphenyl] -4-yl) -2 - ((4-methylbenzyl pyridine) hydrazone) Acetaldoxime (V), 2- (4 '- (2- (hydroxyimino) -1 - ((4-methoxybenzyl pyridine) hydrazono) ethyl) - [1,1'-biphenyl] -4-yl) -2 - ((4-methoxybenzyl pyridine) hydrazone) Acetaldaldoxime (VI), 2- (4 '- (2- (hydroxyimino) -1 - ((4-phenoxybenzyl pyridine) hydrazono) ethyl) - [1,1'-biphenyl] -4-yl) -2 - ((4-phenoxybenzyl pyridine) hydrazone) Acetaldaldoxime (VII), 2- (benzylidenehydrazone) -2- (4- (4- (1- (benzylidenehydrazone) -2- (hydroxyimino) ethyl) phenoxy) phenyl) acetaldaldoxime (XI), 2-(4-(4-(2- (hydroxylimino)-1 - ((4-methylbenzyl pyridine) hydrazone) ethyl) phenoxy) phenyl)-2 - ((4-methylbenzylidine) hydrazone) acetaldaldoxime (XII), 2- (4- (2- (hydroxyimino) -1- (4-methoxybenzylidene) hydrazone) ethyl) phenoxy) phenyl) -2 - ((4methoxybenzylidene) hydrazono) acetaldaldoxime (XIII), 2- (4- (4- (2- (hydroxylimino) -1 - ((4-phenoxybenzyl pyridine) hydrazone) ethyl) phenoxy) phenyl)-2 - ((4-phenoxybenzylidino) hydrazono) acetaldaldoxime (XIV)) by condensation with various aromatic aldehydes (bezaldehyde, p -methylbezaldehyde, p-methoxybenzaldehyde, p-phenoxybenzaldehyde) The molecular structure of all the compounds synthesized Elemental analysis, FT-IR and 1H-NMR is illuminated using spectroscopic methods.