İstanbul çocuklarında kan kurşun taraması
  1. Tez No: 48521
  2. Yazar: ŞİRİN GÖKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, çocuk, çevre kirliliği47
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Amaç: İstanbul'un çeşitli semtlerinde oturan çocuklarda kan kurşun düzeyinin belirlenmesi ve kan kurşun düzeyini etkileyebilen risk faktörlerinin araştırılması Tasarım: Rastgelekesitsel çalışma Yöntem ve gereçler: Grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrofotometresi yöntemi ile yaşlan 6 ay -17 yaş arasında (34±27 ay) değişen, %59'u erkek, %41'i kız olan 201 sağlıklı çocukta kan kurşun düzeyleri ölçüldü. Anket formu düzenlenerek kurşun düzeylerini etkileyen sosyodemografik ve ekonomik faktörler araştırıldı. Bulgular: Yaz aylarında (temmuz-ağustos) yapılan bu çalışmada ortalama kan kurşun düzeyi 5.55±3.51 /ıg/dL ( 03-253 /*g/dL) bulundu. Çocukların %8.5'unda kan kurşun düzeyi, güvenlik sınırı olan 10 # g/dL üzerinde idi. Araştırılan 29 risk faktöründen yalnızca trafik yoğunluğu (R=0.48203, T=0.0337), çocuğun yaşı (r=0.2369, p= 0.001, F=0.0398) ve oturulan evin eskiliği (R=0.48203, T=0.0236 ) ile kan kurşun düzeyi arasında aynı yönde anlamlı bağlantı gösterildi. Cinsiyet, anemi, pika, hijyen, sosyoekonomik düzey, ana-baba mesleği ve eğitimi, içme suyunun niteliği ve su kesintisi süresi gibi olası risk faktörleri ile kan kurşun düzeyi arasında bir bağıntı saptanamadı. En yüksek kan kurşun düzeyleri Beyoğlu, Tarlabaşı, Taksim, Maltepe gibi yoğun trafiği olan yerleşim bölgelerinde saptanırken en düşük düzeyler Boğaz çevresi, Yeşilköy, Florya, Kemerburgaz gibi semtlerde oturan çocuklarda bulundu (Ki-kare=17.8109, p=0.05). Sonuç ve yorum: Bu bulgular İstanbul'da asemptomatik kurşun zehirlenmesinin vahim olmasa bile önemli boyutta olduğunu ve acil önlemlerin alınması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Summary Objective: To analyze the blood lead levels and the risk factors affecting those levels in children living in various districts in Istanbul. Study Design: Cross-sectional randomized survey Material and Methods: The blood lead levels of 201 healthy children, 59% male, 41% female with ages between 6 months - 17 years (34±27 months) have been analyzedwith graphite furnace atomic absorption spectrophotometer. Social, demographic and economic factors which effect blood lead levels were investigated using questionary data. Findings: In the study which was conducted in summer months (July, August) the mean blood lead level was 5.55+3.51 /fg/dL (r. 0.3-253 /*g/dL). It was observed that 8.5% of all the 201 recorded blood lead concentrations exceeded the acceptable upper blood lead concentration limit of lOfig/dh. Among the 29 risk factors evaluated, traffic density in the neighbourhood (R=0.48203, T=0.0337), age of the test subject (r=0.2369, p=0.001, F=0.0398) and the age of the residence (R=0.48203, T=0.0236) were found to be the only risk factors to be associated with the blood lead levels. Other factors which are known to have increased the blood lead concentrations in the prior studies such as gender, hygiene, anaemia, pica, occupations, social-economical and the education levels of parents, the effects of municipal water-supply shortages, were not found to be contributing risk factors. The highest blood lead concentrations among the test subjects were recorded in densely populated neighbourhoods with heavy traffic like Beyoğlu, Taksim, Kadıköy, Maltepe, and the lowest concentrations were recorded in the vicinity of the Bosphorous, Yeşilköy, Horya and Kemerburgaz (K2=17.8109, p=0.05). Conclusion: It can be concluded that the percentage of asympthomatic blood lead poisoning in Istanbul, has reached a significant level and although not very urgent, serious precautions need to be taken. 48