Türkiye-Kazakistan ilişkileri (2003-2017)
Turkey-Kazakhstan relations (2003-2017)
- Tez No: 485385
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM KÖREMEZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kazakistan, Uçak Krizi, Astana Görüşmeleri, Türk Dünyası, İşbirliği, Turkey, Kazakhstan, Jet Crisis, Astana Negotiations, Turkic World, Cooperation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Türk Dünyasının iki önemli ülkesi Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkiler Kazakistan'ın bağımsızlık sürecinde başlamıştır. İki ülke 2009 yılından sonra birçok alanda ilişkilerini geliştirmek için önemli adımlar atmıştır. Bu bağlamda ikili ilişkilerin pek çok zeminde güçlendirilmesi noktasında siyasi bir irade ortaya konulmuştur. İkili ilişkilerin istikrarlı seyri ve karşılıklı güven ortamı Kazakistan ve Türkiye arasındaki işbirliği potansiyelini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, 2003-2017 yılları arasındaki dönemde Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin gelişim sürecini ele alarak siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkileri inceleyecek ve ikili ilişkilerin potansiyelini ve sınırlılıklarını tartışacaktır. Zira iki ülke ve halkları arasındaki tarihi ve kültürel irtibat ve 20. yüzyıldaki uzun kopukluk dönemi günümüzdeki ilişkileri etkilemektedir. Dolayısıyla tezin ilk bölümü ikili ilişkilerin tarihsel sürecine odaklanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde genelde Türkiye'nin Orta Asya ile ilişkileri özelde ise Türkiye'nin Kazakistan ile ilişkileri tarihsel bir gelişim içerisinde ele alınmıştır. İkinci bölümde Türkiye ile Kazakistan arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin temelinin atıldığı 1992-2003 dönemi tartışılmıştır. Bu çalışmanın odağını oluşturan son bölümde ise 2003-2017 yılları arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilere yer verilerek potansiyeller ve sınırlılıklar incelenmiş ve Kazakistan'ın Türkiye ile Rusya arasında izlemeye çalıştığı denge politikası Uçak Krizi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ayrıca yakın dönemde diğer bir işbirliği alanı olarak ortaya çıkan Suriye İç Savaşı hakkında yürütülmekte olan Astana Görüşmeleri de analize dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Relations between Turkey and Kazakhstan, two significant states of the Turkic World has initiated during Kazakhstan's independence process. The two countries have taken important steps to improve bilateral relations after 2009. In this context, a political will has been put forward to strengthen relations. Stable and progressive character of bilateral relations and mutual trust show the potential of the future cooperation between Kazakhstan and Turkey. Explaining development of relations between Turkey and Kazakhstan in 2003-2017, this study examines political, economic and cultural aspects of bilateral relations and discusses potentials and limitations. Historical and cultural interaction between two countries and their peoples, and long term separation in the 20th century have an impact on current affairs. Thus, the first chapter focuses on the history of bilateral relations. In the first chapter, historical relations of Turkey with Central Asia in general, and Turkey's relations with Kazakhstan in particular have been examined. In the second chapter, political, economic and cultural relations between Turkey and Kazakhstan in 1992-2003 have been discussed. In the last chapter, main part of the thesis, political, economic and cultural relations between 2003 and 2017 have been explained, and potentials and limitations are examined. The balancing policy of Kazakhstan between Turkey and Russia is evaluated within the framework of the“Jet Crisis.”Moreover,“Astana Negotiations”regarding Syrian Civil War, another significant area of cooperation, have also been analyzed.