V. Propp'un yaklaşımına göre son dönem Amerikan animasyon filmlerinde anlatı yapısı
The narrative structure of the last period of American animated films according to V. Propp's approach
  1. Tez No: 485432
  2. Yazar: PINAR AYŞE TUNCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA SÜNBÜL OLGUNDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dilbilim, Göstergebilim, Yapısalcılık, Biçimbilim, Vladimir Propp, Masal, Animasyon, Karakter, Disney, Pixar, Linguistics, Semiology/ Semiotics, Structuralism, Morphology, Vladimir Propp, Tale, Animation, Character, Disney, Pixar
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 420
Özet
Son yıllarda teknolojik alanda yaşanan gelişimlerin animasyon film endüstrisinde olumlu bir etki yarattığı ve animasyon sinemasının hareketlenmesine katkı sağladığı görülmektedir. Dolayısıyla yaşanan bu hareketlilik animasyon filmlerin üretiminde sayısal bir artış sağlayarak çok daha fazla sayıda filmle izleyiciyi buluşturmaktadır. Aynı zamanda tüketim kültüründe önemli bir rolü olan animasyon filmlerin sadece çocuklar tarafından değil, yetişkinler tarafından da oldukça sık tercih edilen bir tür olduğu görülmektedir. Sinemanın tarihsel süreci içerisinde önemli bir rol oynayan, ağ tabaka izlenimi, optik oyuncaklar, fotoğrafın icadı ve sesin sinemaya gelişi gibi teknolojik buluşlar ve gelişmeler animasyon sinemasının temelini oluşturduğu için tez kapsamında ilk bölüm içerisinde ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Sinemanın tarihsel sürecine ilişkin literatür taramasının ardından animasyon sinemasının türsel özellikleri ve animasyon film endüstrisinin gelişimi incelenmektedir. Tez çalışmasının kuramsal temeli, göstergebilim, yapısalcılık ve V. Propp'un biçimbilim yaklaşımına dayanmaktadır. Bu temele göre sinemasal anlatı, animasyon filmlerde anlatı yapısı ve animasyon filmlerde kullanılan karakterlerin incelendiği ikinci bölümde bu karakterler gruplara ayrılarak ele alınmaktadır. Rus biçimbilimci Vladimir Propp'un masal çözümlemelerinden yola çıkılan çalışma kapsamında, üçüncü bölümde ise belli kriterler doğrultusunda belirlenen animasyon filmlerdeki ortak işlev ve karakterler gruplandırılarak filmlerin yapıları çözümlenmektedir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler, göstergebilim ve yapısalcılık kuramları temelinde değerlendirilerek, Propp'un biçimbilim kuramı ile olan ilişkileri doğrultusunda ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, technological developments have had a positive impact on animation film industry, resulting in a quantitative increase in the production of animation films and also in their audience. Furthermore, animated cinema, which is also known for its important role in consumer culture, appears to be the favorite genre that is preferred not only by children but also by adults. The first chapter of the thesis presents a detailed study of the technological inventions and developments that play an important role in the historical process of cinema, which sets the ground of animation, such as persistance of vision, optical toys, the invention of photography and sound motion picture. After reviewing literature related to the historical process of cinema, the specific characteristics of animated cinema and the development of animation film industry are examined. The theoretical basis of the thesis is based on semiology, structuralism and Vladimir Propp's morphology of the folktale. Cinematic narration, narrative structure of animation films and the characters in animation films are examined in the second chapter of the thesis accordingly. Additionally, different types of characters are examined through classification. The third chapter of the study presents a structural analysis of selected animation films, by classifying their common functions and characters, according to the Russian morphologist Vladimir Propp's folktale analyzes. The conclusions reached in the study are evaluated on the basis of the theories of semiotics and structuralism, and also considered in accordance with Propp's morphology of the folktale.