Yetişkin bireylerde çocukluk çağı travmaları ile saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between childhood trauma and agressions in adults
  1. Tez No: 485471
  2. Yazar: DUYGU ECE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travması, saldırganlık, psikoloji, Childhood trauma, aggression, trauma, psychology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı yetişkinlerde çocukluk çağı travmaları ile saldırganlık arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Bu araştırmada yetişkinlerin saldırganlıkları ile çocukluk travmaları arasında ilişki olduğunu ve çocukluk çağı travmalarına sahip bireylerin saldırgan davranış gösterdiği umulmaktadır. Beylikdüzü ' nde yaşayan elli gönüllü yetişkin bu çalışmada yer aldı.Yaş aralıklar 25 ile 40 yaş arasındadır. Gönüllü yetişkinler Sosyo-demografik Form, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Buss-Perry Saldırganlık Ölçeğini doldurdular. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği 28 likert tipi sorudan oluşmaktadır. Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği beş alt gruba sahip ve 34 likert tipi sorudan oluşmaktadır. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde katılımcıların %52'si kadın, %48'i erkektir. Saldırganlık ile cinsiyet medeni durum, yaş öğrenim düzeyi karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmıştır. Çocukluk çağı travmaları ile cinsiyet, medeni durum arasında anlamlı farklılık gözlemlenmiştir. Araştırma bulgularına göre yetişkinlerde çocukluk çağı travmaları ile saldırganlık düzeyleri arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda alt ölçekler arasında da ilişkiler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between childhood trauma and agressions in adults.In this study,we expected that people who adults their agressions are related to their childhood traumas.In other words, they show agressive behavior due to their childhood traumas. There were fifty voluntary adults that they are living in Beylikdüzü. Age of sample ranged between 25 and 40. Adults completed Socio-Demographic Form, Childhood Trauma Questionnare (CTQ) and Aggression Questionnaire (AQ). Childhood Trauma Questionnare (CTQ) includes 28 questions that are likert scale. Buss-Perry Aggression Questionnaire (AQ) has five subscales and 34 questions that are likert scale. According to this study 's results , the gender distribution of the participants was examined, it was 48% male and 52% female. There is significant relationship between aggression and their marital status, age, educational level. In addition, there is significant relationship between childhood trauma and gender, their marital status. According to the study findings, there is significant positive relationship between childhood trauma and aggression. In addition, childhood trauma's subscales and aggression's subscales are interrelated.