Süper Lig futbol takımları ve PTT 1.Lig futbol takımlarının müsabaka öncesi, müsabaka sonrası ve bağımsız bir gündeki durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin araştırılması
Study of state-trait anxiety levels of Super League football players and PTT 1st League football players before a match, after a match and on a non-match day.
- Tez No: 485472
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, durumluk kaygı, sürekli kaygı, maç öncesi kaygı, maç sonrası kaygı, Football, state anxiety, trait anxiety, pre-match anxiety, post-match anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma sporcularda Durumluk ve Sürekli Kaygı Düzeylerinin tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kesitsel tipte olan çalışma, Trabzonspor, A.Konyaspor, Kasımpaşa, Boluspor, Adana Demirspor ve B.B.Erzurumspor Kulüpleri Profesyonel Türk futbolcuları örnekleme yöntemi ile seçilen 90 sporcuda uygulanmıştır. Örnekleme alınan sporculara Kişisel Bilgi Formu, Speilberger ve arkadaşları tarafından geliştirilen Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, Bağımsız Örnek t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında nicel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel değişkenleri arasında ilişkileri saptamak amacıyla da Korelasyon Analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güvenle, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar SPSS programında değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Süper Lig ve PTT 1.Lig takımları arasında maç öncesi, maç sonrası ve bağımsız gündeki kaygı düzeyleri arasında farklıdır hipotezi desteklenmemiş ve iki lig arasındaki takımların kaygı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Lig farkı dikkate alınmadan bakıldığında tüm sporcuların maç öncesi, maç sonrası ve bağımsız günlerdeki kaygı düzeylerinde anlamlı fark bulunarak bu hipotez desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine State and Trait Anxiety levels of athletes. This cross-sectional study was conducted in 90 professional football players selected with the sampling method from the players in Trabzonspor, A. Konyaspor, Kasımpaşa, Boluspor, Adana Demirspor and B.B. Erzurumspor Football Clubs. The football players in this study filled out Personal Information Forms and their state-trait anxiety levels were measured using State-Trait Anxiety Inventory developed by Spielberger et al. The findings were evaluated using Independent Samples t-test and using One Way ANOVA to compare quantitative data among more than two independent groups. A correlation Analysis was done to determine the relationship between quantitative variables of the study. The confidence level was set at 95% and the significance level was set at 5%. The results were evaluated using the SPSS program. In conclusion, the hypothesis that anxiety levels in Super League and PTT 1. League teams before, after a match and on a non-match day should differ was not supported and no significant difference was found in anxiety levels between two leagues. When the anxiety levels were examined regardless of the league the players were in, a significant difference was found in anxiety levels before a match, after a match and on a non-match day which supports this hypothesis.