Romantik ilişkide; ilişkiye odaklanma, çatışma çözme tepkileri ve ilişkide affediciliğin algılanan ebeveynlik biçimi ve ebeveyne duygusal erişilebilirlik açısından incelenmesi
Relating to romantic; focus on relationship, conflict resolution reactions and percived parentig patterns of relative forgiveness and parental emotional accessibility
- Tez No: 485486
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM YAVUZ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ebeveyne duygusal erişilebilirlik, algılanan ebeveynlik biçimi, çatışma çözme, ilişkiye ileri derecede odaklanma, affedicilik, Emotional Availability of Parents, Responses to Dissatisfaction, Forgiveness, Focus on Relationship Extremely
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Araştırmanın temel amacı; yetişkin bireylerin, ebeveynine duygusal erişilebilirliği ve çocuklukta algılanan ebeveynlik biçimi ile romantik ilişkide; çatışma çözme, affedicilik ve ilişkiye odaklaması arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bununla birlikte ebeveyne duygusal erişilebilirliğin ve çocuklukta algılanan ebeveynlik biçiminin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 18-60 yaş aralığında seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiş romantik ilişkisi devam eden, 419 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılara, Kişisel Bilgi Formu ile Çocuklukta Algılanan Ebeveynlik Biçimi, Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik, İkili İlişkilerde Çatışma Çözme Tepkileri, Çok Boyutlu İlişki Ölçeği alt ölçeği olan İlişkiye İleri Derecede Odaklanma ve Affedicilik Ölçekleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; Katılımcıların Ebeveyne Duygusal Erişilebilirlik ve Çocuklukta Algılanan Ebeveynlik Biçiminin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Çocuklukta Algılanan Ebeveynlik Biçimi“Reddedicilik”;“Aşırı koruyuculuk”Anne Form, Baba Form ve Toplam Form puanları arttıkça Anne ve BabaDuygusal Erişilebilirlik azaldığı ancak“Duygusal sıcaklık”Anne Formu, Baba Formuve Toplam Form puanlarının artması durumunda Anne ve Baba Duygusal Erişilebilirliğinin arttığı bulunmuştur. Anneye ve babaya duygusal erişilebilirlik azaldıkça affedicilik artmaktadır. Yine Anne ve Babaya Duygusal Erişilebilirlik azaldıkça Çatışma Çözme Tepkilerinden olumsuz tepkilerin (“Bağlılık”ve“Yokmuş Gibi Davranma”) arttığı ancak olumlu çatışma çözme tepkilerinden“Konuşma”tepkisinin azaldığı bulunmuştur. Çocuklukta Algılanan Ebeveynlik Biçimi“Reddedicilik”Anne Formu, Baba Formu ve Toplam Form puanları arttıkça İkili İlişkilerde Çatışma Çözme de“Çıkış”,“Bağlılık”ve“Yokmuş gibi davranma”tepkileri artmaktadır. Ek olarak Baba Reddediciliği arttıkça kişinin romantik ilişkisine odaklanması arttığı gibi affediciliği de artmaktadır. Anne Aşırı Koruyuculuğu arttıkça kişinin romantik ilişkisinde çatışma çözme tepkileri olarak“Yokmuş gibi davranma”tepkisi artmakta ek olarak; Annenin, babanın ve toplam form Aşırı Koruyuculuk puanları arttıkça kişinin romantik ilişkisine odaklanması arttığı gibi affediciliği de artmaktadır. Baba Formu ve Toplam Form“Aşırı Koruyuculuk”puanları arttıkça kişinin romantik ilişkisinde çatışma çözme tepkileri olarak“Çıkış”ve“Yokmuş gibi davranma”tepkisi artmaktadır. Annenin Duygusal Sıcaklığı arttıkça kişinin romantik ilişkisinde çatışma çözme tepkileri olarak“Çıkış”,“Konuşma”ve“Yokmuş gibi davranma”tepkisi de artmaktadır. Babanın Duygusal Sıcaklığı arttıkça kişinin romantik ilişkisine odaklanması artmaktadır ancak İkili İlişkilerde Çatışma Çözme Tepkilerinden“Konuşma”tepkisi ve Affedicilik puanları azalmaktadır. Çocuklukta Algılanan Ebeveynlik Biçimi Toplam Form Duygusal Sıcaklığı ile İkili İlişkilerde Çatışma Çözme Tepkilerinden“Yokmuş gibi davranma”tepkisi artarken“Konuşma”tepkisi azalmaktadır. Ek olarak kişinin Toplam Form Duygusal Sıcaklığı arttıkça romantik ilişkisinde Affediciliği de azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research; yet romantic relationship with adult individuals, emotional accessibility to parent, and perceived parenting style in childhood; conflict resolution, forgiveness and relational focus. However, whether parental emotional accessibility and childhood perceived parenting differed by sex is also examined. The sample of the study consisted of 419 participants whose had a romantic relationship with the random sampling method between the ages of 18-60. Participants responded to the“Personal Information Form”, Egne Minnen Barndoms Uppfostran; my memories of upbringing scale, Lum Emotional Availability of Parents, (EVLN) Responses to Dissatisfaction Scale- Accomodation Instrument, The Multidimensional Relationship Questionnaire“Focus on Relationship Extremely”and“Forgiveness Scale”which was implemented by the researcher. As a result of the research; It is determined that the participants' emotional accessibility to parenting and perceived parenting style did not significant difference according to sex. As a result of the research; Lum Emotional Availability of Parents between Egne Minnen Barndoms Uppfostran; my memories of upbringing scale sub – dimensions“Rejection”; determined“Overprotection”and“Emotional temperature”Mother Form, Father Form and Total Form scores has been determined that there are significant relationships. Lum Emotional Availability of Parents – Mother and Father Forms increases, Egne Minnen Barndoms Uppfostran; my memories of upbringing scale sub – dimensions“”Rejection“ and ”Overprotection“ Mother Form, Father Form and Total Form scores decrease but ”Emotional temperature“ Mother Form, Father Form and Total Form scores increase. Lum Emotional Availability of Parents – Mother and Father Forms decreases, Forgiveness scores increase additionally, Lum Emotional Availability of Parents – Mother and Father Forms decreases, (EVLN) Responses to Dissatisfaction Scale- Accomodation Instrument sub-dimensions (negative reactions) ”Speech“ and ”Pretend to be absent“ scores increase. Egne Minnen Barndoms Uppfostran; my memories of upbringing scale sub – dimensions ”Rejection“; Mother Form, Father Form and Total Form scores increase, (EVLN) Responses to Dissatisfaction Scale- Accomodation Instrument subdimensions ”Exit“, ”Loyalty“ and ”Pretend to be absent“ scores additionally, Forgiveness scores increase. Egne Minnen Barndoms Uppfostran; my memories of upbringing scale sub – dimensions ”Overprotection“ Mother Form, Father Form and Total Form scores increaes, (EVLN) Responses to Dissatisfaction Scale- Accomodation Instrument sub-dimensions ”Pretend to be absent“ respons and The Multidimensional Relationship Questionnaire ”Focus on Relationship Extremely“ additionally Forgiveness scores increase. Egne Minnen Barndoms Uppfostran; my memories of upbringing scale sub – dimensions ”Emotional temperature“ Mother Form, Father Form and Total Form scores increase, Responses to Dissatisfaction Scale- Accomodation Instrument sub-dimensions ”Pretend to be absent“ scores additionally, Egne Minnen Barndoms Uppfostran; my memories of upbringing scale sub – dimensions ”Emotional temperature“ Mother Form increases Responses to Dissatisfaction Scale- Accomodation Instrument sub-dimensions ”Exit“ increases but Egne Minnen Barndoms Uppfostran; my memories of upbringing scale sub – dimensions ”Emotional temperature“ Mother Form, Father Form and Total Form scores increase. Responses to Dissatisfaction Scale- Accomodation Instrument sub-dimensions ”Speech" responses and Forgiveness scores decrease.