The relationship between attributional styles and psychological tendencies of university students in their close relationships
Üniversite öğrencilerinin yakın ilişkilerindeki yükleme stilleri ile psikolojik eğilimleri arasındaki ilişki
- Tez No: 739530
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE KIRIKKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yakın İlişkiler, Genç Yetişkinler, Yakın İlişkilerde Yüklemeler, Yakın İlişkilerdeki Psikolojik Eğilimler, Close Relationships, Young Adults, Attributions in Close Relationships, Psychological Tendencies in Close Relationships
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin yakın ilişkilerindeki yükleme stilleri ile psikolojik eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın diğer amaçları ise üniversite öğrencilerinin yükleme stilleri ile psikolojik eğilimlerinin öğrencilerinin cinsiyet, yaş ve romantik ilişki süresine göre anlamlı bir farklılık olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın evreni, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Yeditepe Üniversitesi'nde eğitim öğretim gören üniversite öğrencileridir. Araştırmanın çalışma grubunda kullanılan ölçütler, katılımcıların erken yetişkinlik dönemindeki bireyler (19-26 yaş) olması ve hayatında en az bir romantik ilişki yaşamış olması şeklinde belirlenmiştir. Bu kapsamda, araştırmanın çalışma grubu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Yeditepe Üniversitesi'nde eğitimine devam eden, sosyal ve fen bilimleri alanlarında okuyan, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, erken yetişkinlik döneminde (19-26 yaş) olan ve hayatında en az bir kere romantik ilişki yaşamış olan üniversite öğrencilerinden oluşmuştur. Çalışma gurubunun %76'sı kadın (n=190), %24'ü erkek (n=60) olmak üzere toplamda 250 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde, Kişisel Bilgi Formu, İlişkilerde Yükleme Ölçeği (İYÖ) ve Çok Boyutlu İlişki Ölçeği (ÇBİÖ) kullanılmıştır. Kişisel bilgi formu ve ölçekler katılımcılara internet üzerinden Google Form yoluyla doldurtulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma,) kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin birbirleri arasındaki ilişkiyi anlamak için Pearson Korelasyonel Analiz yapılmıştır. İki grup karşılaştırılması için bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla grup karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi, farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını tespit etmek için Bonferroni testi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şunlardır: İlişkilerde Yükleme Ölçeği toplam puanları ile Çok Boyutlu İlişki Ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. İlişkilerde Yükleme Ölçeği toplam puanları ile Çok Boyutlu İlişki Ölçeğinin İlişki Doyumu, İlişkide Kendine Güven ve İlişki Girişkenliği alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. İlişkilerde Yükleme Ölçeği toplam puanları ile Çok Boyutlu İlişki Ölçeği İlişki Korkusu/Kaygısı, İlişki İzlenimi Ayarlama ve Dışsal İlişki Kontrolü alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. İlişkilerde Yükleme Ölçeği toplam puanları ile Çok Boyutlu İlişki Ölçeği İlişkiye Yüksek Düzeyde Odaklanma ve İçsel İlişki Kontrolü alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. İlişkilerde Yükleme Ölçeği toplam puanları ve alt boyut puanları katılımcıların cinsiyetlerine ve yaşlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Romantik ilişki sürelerine göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Çok Boyutlu İlişki Ölçeği alt boyut puanlarından sadece İlişkiye Yüksek Düzeyde Odaklanma katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermiştir. Analiz sonucuna göre, erkek katılımcıların İlişkiye Yüksek Düzeyde Odaklanma alt boyut puanlarının kadın katılımcılara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Çok Boyutlu İlişki Ölçeği toplam puanları ve alt boyut puanları katılımcıların yaşlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Çok Boyutlu İlişki Ölçeği toplam puanlarının romantik ilişki süresine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research purposed to examine the relationship between attribution styles and psychological tendencies of university students in their close relationships. The other aims of the study are to examine whether there is a meaningful difference between the attribution styles and psychological tendencies of university students according to their gender, age and romantic relationship duration. The universe of the research is university students studying at Yeditepe University in the 2020-2021 academic year. Convenient sampling and criterion sampling methods were used to determine the sample of the study. The criteria used in the study group were that the participants were individuals in early adulthood (19-26 years old) and had at least one romantic relationship in their life. In this context, the study group of the research is the university students who continue their education at Yeditepe University in the 2020-2021 academic year, study in the fields of social and natural sciences, agree to participate in the research voluntarily, are in early adulthood (19-26 years old) and have had a romantic relationship at least once in their life. The study group consisted of 250 students in total, 76% of whom were female (n=190), and 24% were male (n=60). The Personal Information Form, The Relationship Attribution Measure (RAM) and the Multidimensional Relationship Questionnaire (MRQ) were used to obtain the research data. Demographic information form and scales were filled by the participants via Google Form on the internet. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) for Windows 25.0 program. Descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used while evaluating the data. Pearson Correlational Analysis was performed to understand the relationship between normally distributed data. Independent sample t-test was used to compare two groups, one-way analysis of variance was used to compare more than two groups, and Bonferroni test was used to determine which group the difference originated from. The findings of the research are as follows: There was no statistically meaningful relationship between the total scores of the Relationship Attribution Measure and the total scores of the Multidimensional Relationship Questionnaire. A statistically negative and significant relationship was found between the total scores of the Relationship Attribution Measure and the Relational Satisfaction, Relational Esteem, and Relational Assertiveness sub-dimension scores of the Multidimensional Relationship Questionnaire. A statistically significant positive relatinship was found between the total scores of the Relationship Attribution Measure and the sub-dimensions of Fear of Relationship/Relational Anxiety, Relationship Monitoring and External Relational Control of the Multidimensional Relationship Questionnaire. There was no statistically significant relationship between the total scores of the Relationship Attribution Measure and the sub-dimension scores of the Multidimensional Relationship Questionnaire with Focus on Relationships Extremely and Internal Relational Control. The Relationship Attribution Measure total scores and sub-dimension scores did not show a statistically significant difference in terms of the gender and age of the participants. It was observed that there was a significant difference in terms of the duration of the romantic relationship. Among the Multidimensional Relationship Questionnaire sub-dimension scores, only focus on relationship extremely showed a significant difference according to the gender of the participants. According to the results of the analysis, it was seen that male participants' focus on relationship extremely sub-dimension scores were higher than female participants. The Multidimensional Relationship Questionnaire total scores and sub-dimension scores did not show a statistically significant difference according to the age of the participants. It was observed that the total scores of the Multidimensional Relationship Questionnaire differed significantly according to the duration of the romantic relationship.