Yetişkinlerde bağlanma stillerinin depresyon, kaygı, travma ve romantik ilişkilerle ilişkisi
Relationship between attachment styles and depression, anxiety, trauma and romantic relationships in adult population
- Tez No: 485491
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Depresyon, Kaygı, Romantik İlişkiler, Travma, Attachment Styles, Depression, Anxiety, Romantic Relations, Trauma
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, yetişkin bireylerde bağlanma stillerinin depresyon, kaygı, travma ve romantik ilişkilerle ilişkisinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada bağlanma stilleri ile kişilerin sosyodemografik verileri ve bunun yanı sıra bağlanma stilleri ile depresyon, kaygı, çocukluk çağı travması ve ilişkileriyle ilgili veriler arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, İlişki Ölçekleri Anketi, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Kaygı Ölçeği, Çocukluk Travmaları Ölçeği ve Çok Boyutlu İlişki Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 21 istatistik programıyla analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bağlanma stilleri ile depresyon, kaygı, ve travma ile arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bunun yanında bağlanma stilleri ile ilişkiye yüksek düzeyde odaklanma, ilişki doyumu, ilişki korkusu veya kaygısı, ilişki izlenimi ve içsel ilişki kontrolü arasında anlamlı bir ilişki tespit edilirken; ilişkide kendine güven, dışsal ilişki kontrolü ve ilişki girişkenliği arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship of attachment styles in adult individuals to depression, anxiety, trauma and romantic relationships. In the motive of the purpose, attachment styles and sociodemographic data of persons, in addition to the relationships between attachment styles and depression, anxiety, childhood trauma, and relationships between them were examined in this research. Questionnaire was used as data collection method in the research. Personal Information Form, Relationship Scale Questionnaire, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Childhood Trauma Scale and Multidimensional Relationship Scale were applied as data collection tools to the participants. The data were analysed and interpreted by SPSS 21 statistical program. According to the results of the research, a significant relationship between attachment styles and depression, anxiety, and trauma was determined. Whereas, a significant relationship between attachment styles and high level of involvement, relationship satisfaction, relationship fear or anxiety, relationship impression, and internal relationship control was determined; no significant difference between relational self-confidence, external relationship control, and relationship initiative was figured.