Polikistik over sendromu tanısı alan kadınların hastalık algıları ile bilişsel hataları , ansiyete ve depresyon semptomları arasındaki ilişki
Relationship between sickness perception and cognitive error, anxiety and depression symptoms in female patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 485501
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EMRE SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, anksiyete, hastalık algısı, bilişsel hatalar, polikistik over sendromu, Depression, anxiety, illness perception, cognitive errors, polycystic ovary syndrome
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmanın amacı, Polikistik over sendromu tanısı alan kadınların hastalık algıları ile bilişsel hataları , ansiyete ve depresyon semptomları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemini sosyal medyadaki dayanışma gruplarından rastgele toplanan 98 PKOS tanılı hasta oluşturmaktadır. Araştırma verileri;“ Hastalık Algısı Ölçeği, Bilişsel Hatalar Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Envanteri”ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmadaki veriler SPSS For Windows 15.00 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Ölçek puanları arasındaki ilişkiyi incelemek için Spearman ve Pearson Korelâsyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, bireylerin anksiyete düzeyleri arttıkça, hastalık tipi-kimlik puanları da artış göstermektedir. PKOS'lu bireylerin hastalık hakkındaki görüşler altboyutlarından Tedavi kontrolü puanları ile anksiyete düzeyleri arasında pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Diğer alt ölçekler ile anksiyete arasında anlamlı ilişkiler saptanmamıştır. PKOS tanısı alan bireylerin hastalık algıları ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiye bakıldığında; bireylerin depresyon düzeyleri arttıkça, hastalık tipi-kimlik puanlarının da arttığı gözlemlenmiştir. PKOS tanısı alan bireylerin depresyon düzeyleri ile sonuçlar alt boyutu arasında pozitif yönlü, zayıf ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. PKOS tanısı alan bireylerin hastalık algıları ile bilişsel hatalar toplam puanları arasındaki ilişkiye bakıldığında; bireylerin bilişsel hataları toplam puanları ile hastalık tipi-kimlik puanları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bireylerin bilişsel hatalar toplam puanları ile sonuçlar ve duygusal temsiller alt boyutları arasında negatif yönde, çok zayıf ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. PKOS tanısı alan bireylerin bilişsel hataları ile anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki incelendğinde; katastrofize etme puanları ile anksiyete düzeyleri arasında negatif yönlü, çok zayıf ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anksiyete düzeyleri ile kişiselleştirme puanları arasında negatif yönde, çok zayıf ve anlamlı olmayan bir ilişki saptanmıştır. Anksiyete düzeyleri ile duygusal temsiller puanları arasında aynı yönde çok zayıf ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. PKOS tanısı alan bireylerin hastalık algıları ile bilişsel hatalar toplam puanları arasındaki ilişkiye bakıldığında; bireylerin bilişsel hataları toplam puanları ile hastalık tipi-kimlik puanları arasında negatif yönlü, çok zayıf ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is inspecting the relation between, perception of the disease in women diagnosed with polycystic ovary syndrome (PCOS) and their cognitive errors, anxiety, depression symptoms. 98 women diagonesed with PCOS randomly chosen from social media support pages are samples of the research. The data were collected by using Illness Perception Questionnaire, Cognitive Errors Questionnaire, Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory and Personel Info Form by the research. Data was analysed by using SPSS for Windows 15.00. Identifying statistics techniques have been used for analysing the data. Correlation between scala points have been calculated by Spearman and Pearson Correlation Analysis. According to the research data, there was a possivite correlation between anxiety level of the patients and diseased type points. Also there was an another positive correlation between treatment control points and anxiety levels. Other scales had no correlation with anxiety. According to correlation between perception of disease and anxiety levels of PCOS diagnosed patients, anxiety levels were connected with disease typed points. There was a positive weak correlation between depression levels of PCOS diagnosed patients and sub dimentional results. According to relation between perception of disease of PCOS diagnosed patients and total points of cognitive errors, there was a negative significant relation between individuals' cognitive errors and disease typed points. And there was a weak negative and significant relation between individuals' cognitive errors with results and emotional representations. According to PCOS diagnosed patients' individual cognitive errors and anxiety levels, catastrophization scales and anxiety levels had negative significant relation. Anxiety levels and personalisation points had negative weak and insignificant relation. In that vein anxiety levels and emotional representations had very weak and significant relations. According to PCOS diagnosed patients. Perception of disease and cognitive errors total points had negative weak and significant correlation between diseased type points.