Dental tedavi gören hastalarda dental korku ve anksiyeteyi etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of factors which influence fear and anxiety in patients who take dental treatments
- Tez No: 485502
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: dental korku, anksiyete, fobi, dental fear, anxiety, phobia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Özet: Bu çalışmanın amacı, dental tedavi gören hastalarda dental korku ve anksiyeteyi etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Dental korku; dental tedavi gören hastalarda sık karşılaşılan bir problemdir. Hastalar yaşadıkları korkuya bağlı olarak tedaviyi sürekli ertelemekte ve tedaviden kaçınmaktadır. Buna bağlı olarak hastanın oral sağlığını etkileyen problemlerin yanında kalp hastalıklarına kadar çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle dental korkunun fark edilmesi korkunun en aza indirilmesini sağlayarak tedavinin de başarı şansını arttırmaktadır. Çalışmaya Denizli Beyaz İnci Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'ne dental tedaviye gelen 15-65 yaş arası 173 kişi katılmıştır. Katılımcılar araştırmaya gönüllülük esasına göre, çalışma hakkında bilgilendirilip, kabul ettikleri takdirde katılmışlardır. Değerlendirmeler araştırmacının hazırlamış olduğu Hasta Tanıma Formu, Beck Anksiyete Ölçeği ve Dental Korku Skalası aracılığıyla yapılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi SPSS for Windows 21.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre; eğitim düzeyi düşük, ailede dental korkusu olan, dental komplikasyon hikayesi ve çocukluk çağında yaşanmış travmatik diş tedavisi olan, anksiyete düzeyi yüksek bulunan kişilerde dental korku düzeyi daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract: The purpose of this study is to examine factors affecting dental fear and anxiety in patients receiving dental treatment. Dental fear; is a common problem in patients receiving dental treatment. Patients are constantly delaying treatment and avoiding treatment due to the fear they are experiencing. Accordingly, besides the problems affecting the oral health of the patient, various health problems arise as well as heart diseases. For this reason, the awareness of dental fear increases the chances of success of treatment by reducing the worst part of the treatment. 173 persons between the age of 15-65 who come to the Beyaz İnci Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi for dental treatment participated in this study. Participants were informed about the study on a voluntary basis and participated in the study if they agreed. The evaluations were made through the Patient Identification Form prepared by the researcher, the Beck Anxiety Scale and the Dental Fear Scale. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 program. According to the findings of the study; dental fear was found to be higher in people with low level of education, dental fear in the family, story of dental complications, traumatic dental treatment in childhood and high anxiety level.