18- 30 yaş arası bireylerde akıllı telefon ve Facebook bağımlılığının, kişilerin depresyon düzeyi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship with individuals' addiction of the smartphone and Facebook between the ages of 18-30 and depression level in people
  1. Tez No: 485503
  2. Yazar: CEM AKDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Facebook bağımlılığı, akıllı telefon bağımlılığı, depresyon, Facebook Addiction, Smartphone Addiction and Depression
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
18- 30 Yaş Arası Bireylerde Akıllı Telefon ve Facebook Bağımlılığının, Kişilerin Depresyon Düzeyi ile İlişkisinin Derğerlendirilmesi Bu araştırmada akıllı telefon bağımlılığı ve Facebook bağımlılığı ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma 2016-2017 yılı içerisinde İzmir ilinde bulunan, aktif olarak akıllı telefon ve Facebook kullanan ve bilinen bir psikayatrik rahatsızlığı olmayan 52 kadın ve 52 erkek olmak üzere toplam 104 katılımcı ile yapılmıştır. Araştırmada depresyon düzeyini ölçmek için Beck Depresyon Ölçeği, akıllı telefon bağımlılığını ölçmek için Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği-Kısa Form, Facebook bağımlılığını ölçmek için Facebook Kullanım Bozukluğu Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veri toplama ölçekleri ile elde edilen veriler bilgisayar ortamına sayısal ifade olarak girilmiş ve bu veriler sosyal bilimler için istatistik paket programı SPSS 18 kullanılarak istatistiksel sonuçlara dönüştürülmüştür. Araştırmada Facebook bağımlılık düzeyleri ile depresyon arasında çok zayıf ve doğru orantılı bir ilişki olduğu sonucuna, akıllı telefon bağımlılığı ile depresyon arasında zayıf ve doğru orantılı bir ilişki olduğu sonucuna ve akıllı telefon bağımlılığı ile Facebook bağımlılığı arasında zayıf ve doğru orantılı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Relationship with Individuals' Addiction of the Smartphone and Facebook between the Ages of 18-30 and Depression Level in People The relationship between Smartphone, Facebook addiction and Depression level was examined in this study. This study was conducted with 52 male and 52 female participants who actively use Smartphones and Facebook. It completed in 2016-2017 in İzmir. In this study were used Beck Depression Scale to evaluate the level of the Depression, Smartphone Addiction Scale-Short Form to evaluate Smartphone Addiction, Facebook Usage Failure Scale and Personal İnformation Form to evaluate Facebook Addiction. Data collected with data collection scale were computerized as a numeric expression. Then these data were transformed into statistical results with SPSS18 Program. In this project weak and proportional were reached relationship between Facebook Addiction Levels and Depression, Smartphone Addiction and Depression, Smartphone Addiction and Facebook Addiction.