Çocuklarda kullanılan vibrasyonlu lokal anestezi teknikleri ile konvansiyonel tekniklerin ağrı ve dental anksiyete üzerine etkisinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of the effects of conventional local anesthesia and vibration techniques used in children on pain and dental anxiety
- Tez No: 682130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE KORKUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anksiyete, DentalVibe, Lokal anestezi, Anxiety, DentalVibe, Local anesthesia, Pain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ağrı ve dental anksiyete çocuk diş hekimliğinde tedavi başarısını etkileyen temel faktörlerdir. Ağrısız dental tedavi seansları mevcut anksiyeteyi azaltmakta ve tedaviye olan uyumu artırmaktadır. Bu sebeple tedavi esnasındaki ağrıyı kontrol altında tutmak için kullanılan lokal anestezi uygulamaları, çocuk hastalarda davranış yönlendirme ve anksiyeteyi azaltmada önemli bir faktör olarak ön plana çıkmaktadır. Çalışmamızın amacı, günümüzde kullanılmakta olan geleneksel lokal anestezi tekniklerinin ve kapı kontrol teorisi esas alınarak geliştirilen vibrasyonlu lokal anestezi (DentalVibe) sistemlerinin, 6-9 yaş grubundaki hastalarda psikometrik ve fizyolojik ölçüm teknikleri kullanılarak ağrı ve dental anksiyete üzerine etkisinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na tedavi amacıyla başvuran, 6-9 yaş aralığında hasta seçim kriterlerine uygun olan 74 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalara, birinci seansta ilk muayenenin yapılıp davranış yönlendirme tekniklerinin uygulandığı toplam 3 seanslık bir tedavi programı uygulanmıştır. Hastalar iki gruba ayrılıp Grup 1'e ikinci seansta geleneksel yöntem, Grup 2'e vibrasyonlu lokal anestezi sistemleri ile anestezi uygulanıp üçüncü seans yöntemler değiştirilerek kontralateral aynı endikasyona sahip dişin lokal anestezisi yapılmıştır. Her iki seansta da ağrı ve dental anksiyete ölçümü ile lokal anestezi uygulamaları aynı hekim tarafından yapılmıştır. Değerlendirme farklı zaman aralıklarında (T1-T2-T3), VAS, nabız, SpO2 ve tükürük kortizol seviyesi ölçümü gibi yöntemlerle yapılmıştır. Elde edilen veriler Mann Whitney U ve Wilcoxon testi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre; -2. ve 3. seansta birçok zaman aralığında DentalVibe ile lokal anestezi yapılan hastaların VAS değerleri, ortalama nabız değerleri ve tükürük kortizol seviyelerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğu görülmüştür (p0.05). Çalışmamızın sonuçları vibrasyonlu lokal anestezi sistemlerinin çocuk hastalarda etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Pain and dental anxiety are the main factors affecting treatment success in pediatric dentistry. Painless dental treatment sessions reduce existing anxiety and increase cooperation with treatment. For this reason, local anesthesia, which are used to control the pain during treatment, stand out as an important factor in behavior management and anxiety reduction in pediatric patients. The aim of this study is to evaluate the effects of traditional local anesthesia and the vibration techniques (DentalVibe) developed on the basis of gate control theory, on pain and dental anxiety by using psychometric and physiological measurement techniques in patients aged 6-9 years. In our study, 74 patients who applied to Necmettin Erbakan University Faculty of Dentistry Department of Pedodontics for treatment purposes and who met the patient selection criteria between the ages of 6 and 9 were included. The patients included in the study were administered a 3-session treatment program in which the first examination and behavior management techniques were applied was performed in the first session. The patients were divided into two groups and in the second session local anesthesia was applied to Group 1 with the traditional method and to Group 2 with vibration systems. The third session methods were changed and local anesthesia was applied to the contralateral tooth wich have the same indication. The evaluation was made at different time intervals (T1-T2-T3), using methods such as VAS, pulse, SpO2 and salivary cortisol levels. The data obtained were analyzed using Mann Whitney U and Wilcoxon tests. According to the results of our study; -VAS, mean heart rate and salivary cortisol levels of the patients who administered local anesthesia with DentalVibe in many time intervals in the 2nd and 3rd sessions were found to be statistically significantly lower (p 0.05). The results of this study have shown that vibration tecniques can be used effectively in pediatric patients.