Yalnızlık duygusu,psikolojik dayanıklılık ve anksiyete düzeyleri açısından ev hanımlarıyla çalışan kadınların karşılaştırılması
The compare of house wife and employed women i̇n terms of loneliness feeling,psychological endurance and level of anxiety
- Tez No: 485508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çalışan kadınlar, ev kadınları, psikolojik dayanıklılık, yalnızlık, anksiyete, Working women, housewives, psychological endurance, loneliness, anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmada ev hanımlarıyla çalışan kadınların çeşitli sosyodemografik değişkenler açısından yalnızlık duygusu, psikolojik dayanıklılık ve anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada, Bursa ilinde yaşayan, farklı meslek gruplarında çalışan 64 ve herhangi bir işte çalışmayan 66 kadından (toplam 130) veri toplanmıştır. Ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ), UCLA-LS Yalnızlık Ölçeği (UCLA-YÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; çalışan ve çalışmayan kadınların UCLA-YÖ, BAÖ ve PDÖ'den aldıkları ortalama puanlar karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Çalışan kadınlarda UCLA-YÖ, BAÖ ve PDÖ'den aldıkları ortalama puanlar arasındaki farklar incelendiğinde, psikolojik dayanıklılığın sosyal yeterlilik ve yapısal stil boyutlarının yalnızlık ile negatif yönde anlamlı ancak zayıf ilişki içinde olduğu belirlenmiştir. Çalışmayan kadınlarda BAÖ'den alınan puanlar arttıkça, PDÖ'den alınan puanlar azalmaktadır. Çalışmayan kadınlarda BAÖ'den alınan puanlar arttıkça PDÖ Gelecek Algısı alt ölçeği ve Kendilik Algısı alt ölçeğinden alınan puanlar düşmektedir. Çalışmayan kadınlarda BAÖ'den alınan puanlar arttıkça, PDÖ Sosyal Kaynaklar alt ölçeğinden alınan puanlar ve Sosyal Yeterlilik alt ölçeğinden alınan puanlar azalmaktadır. Çalışan ve çalışmayan kadınlarda yaş, eğitim durumu, medeni durum, çocuk sahibi olup olmama değişkenlerinin UCLA-YÖ, BAÖ ve PDÖ'den alınan puanlar üzerinde temel ve ortak etkilerinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, bir işte çalışıyor olma bağımsız değişkinin kadınların yalnızlık, psikolojik dayanıklılık ve anksiyete düzeyleri üzerinde temel etkisinin bulunmadığı ancak çalışmanın kadınların yalnızlık düzeyleri ve psikolojik dayanıklılıkları üzerinde çocuk sahibi olma ile ortak etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Çalışan ve çocuğu olan kadınların psikolojik dayanıklılıkları, hem çalışan ve çocuğu olmayan kadınlardan hem de çalışmayan ve çocuğu olan kadınlardan daha yüksek bulunmuştur. Çalışmayan ve çocuğu olmayan kadınların psikolojik dayanıklılıkları, hem çalışan ve çocuğu olmayan kadınlardan hem de çalışmayan ve çocuğu olan kadınlardan daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak; kadınların çalışmalarından bağımsız olarak psikolojik dayanıklılıklarını etkileyen önemli bir faktörün sosyalleşme içinde olup olmadığı ve bireyin kendini yalnız hissedip hissetmediği olduğu söylenebilir. Kadınların bazen kariyerlerinin bazen ii ev sorumluluklarının sosyal kaynaklarını sınırlayabildiği bu koşulların kadınları destekleyici çalışmalarda göz önünde tutulmasının önemli olacağı düşünülmektedir. Gelecek çalışmalarda hangi sosyal kaynakların ve ne türde sosyal etkileşimlerin kadınların ruhsal açıdan daha güçlü olmasını etkilediğini araştırmak konuya ışık tutacaktır. Evliliğin, çocuk sahibi olmasının ve çalışma durumunun hangi durumlarda kadının gereksinimlerini engellediği ve bu konuda kadınların hangi başa çıkma yollarının işe yaradığını araştırmak koruyucu ruh sağlığı çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Son olarak bekar kadınların genel olarak hem yalnızlık çekmeleri hem anksiyetelerinin yüksek olması hem de psikolojik dayanıklılıklarının düşüklüğü göz önünde tutularak, riskli bir grup olarak ele alınıp sosyal destek açısından iyileştirici ve destekleyici çalışmalara odaklanılabilir. Benzer olarak evli, çalışmayan ve çocuk sahibi kadınların psikolojik dayanıklılıklarının düşük, anksiyetelerinin ve yalnızlık duygularının yüksekliği nedeniyle riskli bir grup olduğu ve yine bu grup kadınların koşulları üzerinde araştırmaların ayrıntılandırılması, özellikle sosyal destek kaynaklarının güçlendirilmesi konusunda destekleyici çalışmalara odaklanılmasının bu konudaki gereksinimlere karşılık geleceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the loneliness, psychological endurance and anxiety levels of women working with housewives in terms of various sociodemographic variables. In the study, data were collected from N = 130 female participants living in Bursa, n = 64 working women and n = 66 non-working housewives in different occupational groups. Demographic Information Form, Psychological Durability Scale (PBL), UCLA-LS Loneliness Scale (UCLA-YÖ) and Beck Anxiety Scale (BAI) were used as the measurement tools. According to findings; when the average scores of the women who were working and not working were compared between the scores of UCLA-LS Loneliness Scale, Beck Anxiety Scale and Psychological Durability Scale It has been identified. When the scores of the UCLA-LS Loneliness Scale, Beck Anxiety Scale and Psychological Durability Scale were compared among the working women, it was found that the social competence and structural style dimensions of psychological endurance were significant but negatively correlated with loneliness, and the other subscales did not show a significant relationship. The scores from the Psychological Durability Scale, the Psychological Durability Scale, the Perceived Subscale and the Perceived Self Scale subscale decreased, while the scores from the Beck Anxiety Scale, scores from the Social Resources subscale and scores from the Social Qualification subscale decreased, Educational status, marital status, and children's ownership influence the scores they receive from the UCLA-LS Loneliness Scale, Beck Anxiety Scale and Psychological Durability Scale by showing basic and common effects. As a result of the research, it was determined that the independent variable of the women who worked in a job but had no basic effect on the levels of loneliness, psychological endurance and anxiety was found to have a common effect on the level of loneliness and psychological endurance of women. The psychological endurance of working and child-bearing women was found to be higher than both working and non-working women as well as working and child-bearing women. The psychological endurance of nonworking and non-working women was found to be higher than both working and non-working women. As a result; It can be said that an important factor influencing the psychological endurance of women regardless of their work is whether they are socializing and whether the individual feels alone. It is believed that it is important to consider these conditions, iv where women sometimes limit the social resources of their household responsibilities, in supportive work for women. It will be sought to investigate what social resources and what kinds of social interactions influence women's mental strength in the future. It is believed that marriage, child ownership, and in what circumstances the workplace prevents the woman's needs, and in which way women's ways of coping work, will contribute to preventive mental health work. Finally, considering single loneliness in general and high level of anxiety and low level of psychological endurance, single women can be considered as a risky group and can focus on improving and supporting activities in terms of social support. Similarly, married, unemployed and child-bearing women are thought to be low-risk groups due to low psychological endurance, anxiety and high loneliness, and further elaboration of research on the conditions of these groups of women, especially focusing on supportive work on strengthening social support resources.