Sınıf öğretmenlerinin iş yaşamındaki yalnızlık ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Investigation of loneliness and burnout levels of classroom teachers in work life
- Tez No: 942697
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenleri, iş yaşamında yalnızlık, tükenmişlik, Primary school teachers, loneliness in business life, burnout
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin iş yaşamındaki yalnızlık ve tükenmişlik düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Öğretmenlerin meslek hayatlarında yaşadıkları yalnızlık duygusu, mesleki tatminlerini, motivasyonlarını ve genel psikolojik sağlıklarını doğrudan etkileyebilmektedir. Aynı zamanda, yalnızlığın tükenmişlikle olan ilişkisi, öğretmenlerin eğitim süreçlerine olan bağlılıklarını ve öğrencilerle olan etkileşimlerini de belirleyici bir faktör olarak öne çıkarmaktadır. Bu bağlamda, çalışmada sınıf öğretmenlerinin yalnızlık ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Araştırmada, öğretmenlerin yalnızlık ve tükenmişlik düzeyleri sosyodemografik değişkenler açısından incelenmiş ve bu değişkenlerin bireyler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, medeni durum, öğrenim düzeyi, gelir seviyesi, okulun sosyoekonomik durumu ve çalışma ortamı gibi faktörlerin öğretmenlerin yalnızlık ve tükenmişlik düzeyleriyle nasıl ilişkili olduğu analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin yaşadığı yalnızlık hissinin, meslektaşlarıyla olan sosyal bağları, okul ortamının fiziksel ve psikolojik koşulları, yönetici desteği ve iş yükü gibi unsurlarla şekillendiğini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, yalnızlık hissi yüksek olan öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin de anlamlı şekilde arttığı belirlenmiştir. Duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve kişisel başarı algısı gibi tükenmişliğin temel boyutlarının, öğretmenlerin yalnızlık düzeyleri ile doğrudan bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, mesleki dayanışmanın artırılması ve çalışma ortamının iyileştirilmesi gibi stratejilerin, öğretmenlerin yalnızlık ve tükenmişlik hissini azaltmada önemli rol oynayabileceği ortaya konmuştur. Sonuç olarak, bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin iş yaşamındaki yalnızlık ve tükenmişlik düzeylerinin birbirleriyle nasıl etkileşim içinde olduğunu ortaya koyarak, eğitim politikalarına ve öğretmen destek programlarına yönelik somut öneriler geliştirmeyi amaçlamıştır. Öğretmenlerin mesleki yaşamlarını daha sürdürülebilir ve verimli hale getirebilmek için sosyal destek sistemlerinin güçlendirilmesi ve psikolojik dayanıklılığı artıran uygulamaların yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the levels of loneliness and burnout in the professional life of classroom teachers. The feeling of loneliness experienced by teachers in their professional lives can directly affect their professional satisfaction, motivation and general psychological health. At the same time, the relationship between loneliness and burnout also highlights the commitment of teachers to the educational process and their interactions with students as a determining factor. In this context, the relationship between the levels of loneliness and burnout of classroom teachers was discussed in detail in the study. In the study, the loneliness and burnout levels of teachers were examined in terms of sociodemographic variables and the effects of these variables on individuals were evaluated. It was analyzed how factors such as gender, age, professional seniority, marital status, education level, income level, socioeconomic status of the school and work environment are related to the loneliness and burnout levels of teachers. The findings reveal that the feeling of loneliness experienced by teachers is shaped by factors such as social ties with their colleagues, physical and psychological conditions of the school environment, administrative support and workload. According to the research results, it was determined that the burnout levels of teachers with high loneliness also increased significantly. It was determined that the basic dimensions of burnout such as emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment perception were directly related to the loneliness levels of teachers. In addition, it was revealed that strategies such as strengthening social support mechanisms, increasing professional solidarity and improving the work environment can play an important role in reducing the loneliness and burnout feelings of teachers. In conclusion, this research aimed to develop concrete suggestions for education policies and teacher support programs by revealing how the levels of loneliness and burnout in the work life of classroom teachers interact with each other. In order to make teachers' professional lives more sustainable and productive, social support systems need to be strengthened and practices that increase psychological resilience need to be disseminated.