Sosyal medyada paylaşılan toplumsal olaylara ilişkin işlenmiş görüntülerin grafik tasarım ilkeleri açısından incelenmesi
The analysis of processed images concerning social events shared in social media in terms of graphic design principals
- Tez No: 485608
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZGÜR AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, grafik tasarım, işlenmiş görüntüler, Social media, graphic design, processed images
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İletişim teknolojilerinde yaşanan nicel ve nitel dönüşümler her türlü yaşantı, duygu, düşünce ve üretimin kolay ve hızlı biçimde toplumla paylaşılabileceği bir medya türünün oluşmasını sağlamıştır. Sosyal medya olarak adlandırılan bu sanal ortam kullanıcı tabanlı olması, insanlar arasındaki etkileşimi arttırması ve kitleleri biraraya getirmesi gibi özellikleri bakımından da önem taşımaktadır. Bugün her türlü görsel, metin, video ve ses içeriklerinin üretilmesi ve paylaşılabilir olmasıyla birlikte sosyal medya, etkileşimin üst düzeyde olduğu bir alan haline gelmiştir. İnternette paylaşım olanaklarının artması ve bireylerin içerik üreterek bu içerikleri sosyal medyada paylaşabilmesi, görseller başta olmak üzere pek çok multimedyanın üretilip paylaşılmasına sebep olmuş; görsel içeriklerin Photoshop, Illustrator, CorelDraw ve Paint gibi görüntü işleme yazılımlarıyla işlenerek üretilmeye başlanması sonucu yeni bir görüntü türü ortaya çıkmıştır. Bu görüntü türünün zamanla hem bir iletişim biçimi, hem de grafik ürün olarak değer görmeye başlaması ise, bu görüntülerin grafik tasarım ilkeleri açısından incelenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Yapılan bu araştırmada iletişim, sosyal medya ve grafik tasarım hakkında kavramsal çerçeveler oluşturulmuş ve ardından yazılımlar aracılığıyla işlenerek paylaşılan görüntülerden örnekler seçilerek bu örnekler grafik tasarım ilkeleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın; sosyal medyada görülen bu yeni üretim biçiminin, geçmişten bugüne teknolojik gelişmeler ile toplumsal olaylar neticesinde dönüşüme uğramış ve uğramaya devam eden grafik tasarım alanının ilkelerine uygun biçimde üretilmesi konusunda faydalı olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
All quantitative and qualitative transformations in the communication technologies have provided a new media that all kinds of experiences, emotions, thoughts and products can be shared quickly in an easy way. This social era which is called social media is very important with the aspects of boosting the communication between people and bringing crowds together and being user-based. As any kinds of images, texts, videos and sounds can be shared online, social media has become a platform that has a great potential of interaction between people. As it became popular to produce and share multimedia, especially images, a new kind of image has been formed, which is produced in image processing softwares such as Photoshop, Illustrator, CorelDraw and Paint. This new kind of image has become a way of communication and also been valued as a graphic product, therefore, a need to examine these graphic products in terms of graphic design principals due to the reason stated before has occurred. In this research, conceptual frameworks about social media and graphic design is formed and, some examples of images processed through design softwares and shared are selected and examined in terms of graphic design principals. This research is foreseen to be useful for this new kinds of images to be produced according to the graphic design principals which has changed through time and also will continue to change due to the technological developments and social events.