Başlangıcından günümüze Türkiye Cumhuriyeti imam hatip okulları, ortaokulları ve liselerinde okutulan Arapça kitapların incelenmesi ve değerlendirilmesi
The analysing and evaluation of the Arabic language course books which have been taught from the begining to these days in the schools, elemantary and high schools of imam hatip training in Turkish Republic
  1. Tez No: 485609
  2. Yazar: MURAT GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İmam Hatip, Arapça kitaplar, tahlil, değerlendirme, Imam Hatip, Arabic books, analyze, evaluate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Araştırmanın konusu, başlangıcından günümüze Türkiye Cumhuriyeti İmam Hatip Okullarında, Ortaokullarında ve Liselerinde okutulan Arapça ders kitaplarının tahlili ve değerlendirilmesidir. Çalışmamız toplam dört bölümden oluşmuş olup, giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi ve sınırlılıkları yer almıştır. Birinci bölümde İmam Hatiplerin tarihçesi ve bu okullarda Arapça öğretiminin genel olarak değerlendirilmesi, ikinci bölümde yabancı dil öğretim metotları ve İHL'de Arapça öğretiminde karşılaşılan sorunlar, üçüncü bölümde İmam Hatiplerde okutulan Arapça ders kitaplarının tahlili ve genel değerlendirmesi, dördüncü bölümde ise sonuç ve araştırmacılara öneriler ele alınmıştır. Bu araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Daha önceden bu konuda hazırlanmış benzer Arapça tezler, Arapça ve yabancı dil öğretimi hakkında telif edilen kitaplar, İmam Hatip Liseleri ve Arapça öğretimi için yazılan çeşitli makaleler, İmam Hatip Liselerinde Arapça öğretimi için hazırlanan öğretim programları ve İmam Hatip Liselerinde okutulan ders kitapları taranmıştır. Elde edilen veriler derlendikten sonra eleştirel bir bakış açısı ve bilimsel bilgiler çerçevesinde yorumlanmıştır. Sonuçta İmam Hatip Liselerinde okutulan ders kitaplarının daha etkin ve verimli hazırlanmasına ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of the research is the analysis and evaluation of the arabic textbooks which have been taught at Imam Hatip Schools, middle schools and high schools of the Republic of Turkey from the beginning to these days. In our study which consists of 4 parts. In the introduction part; the purpose, significance and limitations of the study are avaliable. In the first part; the history of Imam Hatip Schools and general review of teaching Arabic language in these schools. In the second part; the methods of teaching foreign language and problems in Arabic teaching. In the the third part; the analysing and evaluation of the Arabic language course boks which have been taught at Imam Hatip Schools. In the fourth part; conclision and suggestions for researchers are avaliable. In this study general screening model was used. Similar Arabic theses previously prepared in this topic, copyrighted boks written about Arabic and foreign language teaching, various articles for İmam Hatip Schools and Arabic teaching, teaching programs prepared for teaching Arabic in Imam Hatip schools and the course boks taught at Imam Hatip Schools were scanned. After the obtained data has been collected, it was interpreted within the framework of critical perspective and scientific information. As a result, suggestions for more efficient and productive preparation of textbooks taught at Imam Hatip High Schools were presented.