Pablo Casals'ın hayatı ve müzik tarihindeki önemi
Pablo Casals' life and his importance in music history
  1. Tez No: 485642
  2. Yazar: AHMET CAN DAĞLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. CELİL HAKAN ÇUHADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Pablo, Casals, Müzik, Viyolonsel
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Pablo Casals yirminci yüzyıla damgasını vurmuş Katalan bir müzisyendir. Katalonya'nın küçük bir kasabasından çıkıp, neredeyse tüm dünyada ismini duyurmuştur. Besteci, viyolonselci ve orkestra şefi olarak sayısız insana ulaşmış, ünü, yaşadığı çağın ötesine geçmiştir. Bu çalışmada dünyaca ünlü viyolonselci, besteci ve orkestra şefi Pablo Casals'ın yaşam öyküsü ve müzik tarihinde bıraktığı izler incelenmiştir. Belge tarama türündeki bu araştırmanın ilk kısmında Casals'ın yaşam öyküsü; çocukluğu ve öğrenim hayatı, uluslararası kariyeri, politika ile ilişkileri gibi dönemsel ve işlevsel açıdan ele alınan bölümler halinde aktarılmıştır. İkinci kısımda ise bu yaşam öyküsünde aktarılan bilgilere dayanılarak kendisinin müzik tarihindeki yeri saptanmış ve yaşam öyküsünün önemli notları kronolojik bir biçimde sıralanmıştır. Buna ek olarak yapıtları ve diskografisi aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pablo Casals is a Catalan cellist who left his mark on the twentieth century. He came from a small town of Catalonia and became famous throughout nearly the whole world. He reached countless numbers of people in his roles of composer, cellist and conductor, and his fame reached beyond his era. In this work, the life story of world famous cellist, composer and conductor Pablo Casals and the mark he left on the history of music are examined. This research is the format of a literature review. The first part consists of sections that organize the review of Casals life story from the point of view of distinct periods and function, namely dividing the material into sections such as his childhood and education, international career, politics and relations. In the second part, his role in the history of music has been examined and highlights of his life story sequenced chronologically in accordance with the information presented in the first part. His works and discography are also listed.