Adana ili okul öncesi çocuklarda eğitimi destekleyen güvenli mekân (Kapalı, yarı açık, açık)tasarım ve malzeme kullanımı
Secure area ( Indoor, semi-outdoor, outdoor) and material utilization supporting children's pre-school education in Adana
  1. Tez No: 485645
  2. Yazar: ÖZGÜR GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNÇ ASLAN TÜLÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Adana ili okul öncesi eğitim yapıları, Okul öncesi eğitimde güvenli mekân, Okul Öncesi eğitimde kapalı, yarı açık, açık alanlar, Adana okul öncesi eğitim incelemesi, Pre-school education establishments in Adana, secure area in preschool education, indoor/semi-outdoor/outdoor areas in preschool education, Adana preschool education evaluation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Okul öncesi eğitim, çok erken dönemlerde çocukta başlayan kişilik yapısının daha sonraki dönemlerde olumlu bir şekilde devam etmesi için gereklidir. Çağdaş bireyler ekonomik hayatta yerini mecburi olarak alırken, çocuklarının eğitim ihtiyaçları farklılar göstermeye başlamıştır. Bu araştırma da Adana ilinde bulunan on (10) farklı eğitim kurum yapısı incelenerek bu yapıların güvenli mekân ve malzeme kullanımları ile kapalı, yarı açık, açık alanları incelenerek çocukların eğitim süreçlerini geçirdikleri yapılar, çevre koşullarıyla birlikte incelenmiştir. Ayrıca bu eğitim kurum yapılarının kentsel ve çevresel ilişkileri ile fiziksel ve işlevsel özellikleri araştırılmıştır. Araştırmanın temelinde okul öncesi eğitim kurum yapılarının mevzuatı ile mevcut hali karşılaştırılmış ve Adana ilindeki durumu ele alınmıştır. Adana ilinde okul öncesi eğitim veren ekonomik ve sosyo-kültürel gelişmişliğe göre belirlenmiş on (10) adet yapının mevcut durumları, açık alan kullanımları, mekânsal alan kullanımları, malzemeleri ve diğer mekânlarla uyumları incelenerek bu yapılarındaki çocuk gereksinimleri, anaokulu yapılarındaki uygun güvenli mekân durumları ve genel durumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Preschool education is of great importance for a child to maintain their personality structure and sustain it positively for the other periods in life. Children's education needs have started varying as modern individuals are obliged to take their financial roles in societies. This research was carried out by evaluating ten different education structures, their environmental conditions along with their secure material / location utilization and their indoor, semi-outdoor and outdoor capabilities. Their physical / operational and urban/environmental relations were also analyzed in this research. On the basis of this research, the current situation and regulation of preschool education establishments were compared and their current situation in Adana was analyzed. Ten different pre-education establishments have been analyzed according to their sociocultural developments. Their current situations, outdoor utilizations, their spatial area usages, the materials they used and their compatibility with other places were evaluated along with their user necessities and convenient environmental conditions of the education establishments.