Okul öncesi eğitim grubunda yer alan (4-6 yaş) çocuklu ailelerin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının incelenmesi: Çukurova, Adana örneği
Investigation of seafood consumption habits of families with children in preschool education group children (4-6 years): The of Çukurova, Adana case
  1. Tez No: 972047
  2. Yazar: MÜGE AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Aile, Anketler, Su ürünleri sektörü, Çocuk beslenmesi, Adana, Family, Questionnaires, Aquatic products sector, Child nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Adana ili Çukurova ilçesinde yaşayan ve okul öncesi eğitim grubunda yer alan (4–6 yaş) çocuğu bulunan ailelerin su ürünleri tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, bölgedeki çeşitli okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların aileleriyle yüz yüze anket uygulanmış ve toplam 301 katılımcıdan elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Katılımcıların büyük bir bölümünü anneler oluşturmuş, annelerin yaş aralığı çoğunlukla 35–40 yaş arasında yoğunlaşmıştır. Eğitim durumuna göre değerlendirildiğinde katılımcıların önemli bir kısmı lise mezunu olup, onları üniversite mezunları izlemiştir. Meslek dağılımında ev hanımları başta gelmekte, gelir düzeyi açısından ise çoğunluk orta gelir grubunda yer almaktadır. Araştırma bulgularına göre, çocukların balık tüketim sıklığında en yüksek oran haftada bir kez, ardından ayda iki kez ve ayda bir kez tüketim şeklinde belirlenmiştir. Bebeklik döneminde balıkla tanıştırma sürecinde ailelerin yarıdan fazlası çocuklarına bir yaşına kadar balık vermediğini ifade etmiştir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde balık ve balık yağı tüketim oranlarının düşük düzeyde kaldığı, büyük çoğunluğun bu dönemlerde hiç balık yağı takviyesi kullanmadığı tespit edilmiştir. Ailede genel balık tüketim alışkanlığı da çocukların tüketim eğilimleriyle benzer bir dağılım göstermiştir. Pişirme yöntemleri arasında en sık tercih edilenin fırın olduğu, bunu kızartma ve ızgara yöntemlerinin izlediği görülmüştür. En çok sevilen balık türü levrek olup, çipura ve hamsi bunu takip etmiştir. Bölgedeki tatlı su balıklarının tüketimi ise oldukça sınırlı kalmıştır. Elde edilen veriler, annelerin eğitim düzeyi ile çocukların balık tüketim sıklığı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu; buna karşın baba eğitim düzeyi ve ebeveyn yaşı ile tüketim sıklığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca gelir düzeyi yükseldikçe balık tüketim sıklığının da arttığı saptanmıştır. Katılımcıların önemli bir kısmı balığın sağlık açısından yararlı olduğuna dair bilgiye sahip olduğunu belirtmiş, bu bilgiyi en çok kendi eğitimleri yoluyla edindiklerini ifade etmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, okul öncesi dönemde balık tüketim alışkanlıklarını iyileştirmek için özellikle kamu kurumları tarafından desteklenen eğitim ve bilgilendirme programlarının önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, ailelerin taze balığa erişiminin iyileştirilmesi, pratik ve çocuk dostu balık ürünlerinin geliştirilmesi, daha sağlıklı tüketim alışkanlıklarını teşvik etmek için önlemler olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the seafood consumption habits of families with children in the preschool age group (4–6 years) living in the Çukurova district of Adana, Türkiye. Face-to-face surveys were administered to the parents of children attending various preschool institutions in the region, and data obtained from 301 participants were analyzed. The majority of respondents were mothers, most of whom were between the ages of 25 and 34. In terms of educational status, a significant portion were high school graduates, followed by university graduates. Housewives constituted the largest occupational group, and most families reported a middle-income level. According to the findings, the highest frequency of fish consumption among children was once per week, followed by twice per month and once per month. More than half of the families reported that they did not introduce fish as complementary food before the age of one. During pregnancy and lactation, fish and fish oil consumption were found to be low, with the majority reporting no use of fish oil supplements in these periods. Overall family fish consumption patterns showed a similar distribution to that of children. Among cooking methods, baking was the most preferred, followed by frying and grilling. Sea bass was the most favored fish species, followed by gilt-head bream and anchovy, however the consumption of freshwater fish species in the region was found to be very limited. The data revealed a significant relationship between mothers' education levels and children's frequency of fish consumption, while no significant relationship was found for fathers' education levels or parental age. Additionally, fish consumption frequency increased as family income level rose. A large proportion of participants reported that they were aware of the health benefits of fish, most of them acquiring this knowledge through their own education. In conclusion, this study emphasizes the importance of education and information programs, particularly those supported by public institutions, to improve fish consumption habits during the preschool period. Furthermore, improving access to fresh fish for families and developing practical and child‑friendly fish products are suggested as measures to promote healthier consumption habits.