Hedging exchange rate risk by derivatives in Islamic and conventional banks: A comparative study
İslam bankalarında ve geleneksel bankalarda türev araçları ile döviz kuru riskinden korunma: Karşılaştıralabilir bir çalışma
  1. Tez No: 485653
  2. Yazar: FATMA MANSOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Korunma, döviz kuru riski, islam bankalarında ve geleneksel bankalarda döviz kuru riski
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde, dünya ekonomileri döviz kuru riski ile karşılaşmakta ve bu riski elimine etmenin yollarını aramaktadırlar. Söz konusu risk, günlük işlemlerinde birden fazla para birimi kullanan dünya İslami bankacılık sistemi üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Döviz kuru riskine açık olan İslam bankalarının etkin bir biçimde kendilerini bu riskten korumaları gerekmektedir. Bu bağlamda, bu tezde İslam bankaları için türev araçlar (forward, futures, opsiyonlar ve swap) yoluyla döviz kuru riskinden korunmanın nasıl gerçekleştirileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada türev araçlar içinde İslam bankacılığı ilkelerine daha uygun olan swap ve forward sözleşmeler üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştur. Daha sonra opsiyon sözleşmelerinin İslam bankacılığı açısından ne kadar uygun olacağına dair tartışmalara yer verilmiştir. Bu çalışma için gerekli olan bilgiler; kitaplardan, makalelerden, daha önce yapılan çalışmalardan ve resmi internet sayfalarından elde edilmiştir. Yapılan bu teorik çalışmanın ardından Türkiye'de faaliyet gösteren hem geleneksel hem de İslami bankaların döviz kuru riskini nasıl yönettikleri anket yoluyla belirlenmeye çalışılmıştır. Veriler, Türkiye bankacılık sektörünün döviz kuruna açık olma durumunu araştırmak için üst yönetimden anket yoluyla toplanmıştır. Bu çalışmadan beklenen katkılar aşağıdaki gibidir: Tezin teorik kısmının, döviz kuru riskine karşı korunma açısından literatüre üç katkı sağlaması muhtemeldir. İlk katkı, çalışmanın, İslami çapraz döviz swapları ve İslami tam çapraz swap şemalarında önerdiği değişikliktir. Bu değişiklik, İslam bankalarının döviz kuru riskine karşı etkili bir korunma imkânı sağladığını göstermektedir. İkinci katkı, çoklu döviz kuru riskini azaltmaya yardımcı olabilecek çoklu döviz çapraz swap şeması kullanarak yeni bir korunma tekniği için temellerin oluşturulmasıdır. Aynı zamanda önerilen swap şeması, İslam bankalarının, döviz kuru riskine karşı önerilen swap tekniği ile her koşulda kar sağladığını göstermektedir. Üçüncü katkı, hem İslami hem de geleneksel bankalar ve aynı zaman sözleşmenin karşı tarafı için döviz kuru riskini azaltmak için vadeli döviz swap şemasının gösterilmesidir. Bu çalışma, vadeli döviz swapı şemasını açıklayan ilk çalışmadır. Dolayısıyla, şemalarda gösterilen işlemler, Şeriat ilkeleriyle tamamen uyumludur ve yasaklanan herhangi bir İslami unsuru içermemektedir. İkinci yaklaşım, çalışmanın ampirik alanına çeşitli katkılar sağlamaktadır. İslami bankalar geleneksel bankalara göre daha çok kur riskine açık olmaktadır. Bankaların %70'nin her gün rapor hazırladıkları, %10 ise haftalık ve günlük olarak rapor hazırladıkları kaydedilmektedir. Katılımcıların %70'nin korunma için finansal türev ürünlerini kullandıkları saptanmıştır. Ancak katılımcıların %10'u, hem İslami hem de geleneksel bankalarda korunma ve arbitraj için finansal türev ürünlerini kullanmaktadırlar. Ayrıca, geleneksel bankalarda döviz swapları ve döviz forwardlarının kullanımının (%40) seviyesine çıktığını ortaya konulmuştur. Türev araçlar içinde döviz forward sözleşmelerinin kullanımı %60 seviyesinde olsa da Murabaha sözleşmeleri, en çok kullanılan sözleşmelerdir. İslami bankalarda en çok kullanılan türev ürünler arasında teminat biçimli sözleşmeler ve paralel sözleşmeler yer almaktadır. Ancak opsiyon sözleşmeleri, geleneksel bankalarda en önemli korunma sözleşmeleridir. Çalışmanın katkılarında ifade edildiği gibi İslami bankalarda İslami swaplar, riski azaltma yönünden en önemli araçlardır. Dolayısıyla çoklu döviz çapraz swapları ve forward swapları döviz kuru olmak üzere iki şema oluşturulmuş ve önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Presently, world economies are facing fluctuations in foreign currency exchange rate. The risk arising from currency fluctuation – often known as exchange rate risk – has an important impact on world Islamic banking system which uses multi-currencies in its daily treatments. The exposure to exchange rate risk results from the absence of an effective hedging instrument for dealing with various currencies. The current study is an attempt to find an effective hedging mechanism by using derivative contracts (forward, futures, options, and swaps contracts). The study focuses on two approaches: The first is concerned with swaps contracts and how Islamic cross-currency swaps as an Islamic hedging instrument can be used to manage exchange rate risk. Then forward contract is studied as a hedging tool against foreign exchange rate risk. Thereafter, the study explained the use of option contracts as a hedging technique to minimize foreign exchange rate risk. The information in this study was collected from books, previous studies, and official websites. The second approach investigates a survey for both Islamic and conventional banks in Turkey. A qualitative research method was conducted for comparing Islamic and conventional banks. The data was collected through using questionnaires from the senior management to investigate the exposure of the banking industry of Turkey to foreign exchange rate risk. The study is expected to make a contribution as follows: The first approach is likely to prove three contributions to the literature of hedging against foreign currency exchange rate risk. The first contribution is the modification which the study suggested in the diagrams of Islamic cross-currency swaps and Islamic full cross-currency swaps which will enable Islamic banks to hedge against foreign exchange rate risk effectively. The second contribution is putting the corner-stone for a new hedging technique using the multi-currency cross swaps diagram, which could help to reduce multi-currency exchange rate risk. Also, the diagram will enable Islamic banks to reduce and transfer profit rate risk as well. The third contribution is illustrated in the forward swap exchange rate diagram to reduce foreign currency exchange rate risk in both Islamic and conventional banks and also for the counterparty in the same time. This is the first study which explains forward swap exchange rate diagram. Accordingly, the transactions presented by the diagrams are fully compliant with Sharia principles and free from any prohibited elements in Islam. The second approach provides several contributions in the study area. Islamic banks are exposed to exchange rate risk more than conventional banks. It was recorded that 70% of the banks produce the report every day, while 10% produce reports daily and weekly. It was found that 70% of the respondents use the financial derivatives for hedging. However, 10% of the respondents use the financial derivatives for both hedging and arbitrage in Islamic and conventional banks. Furthermore, it was revealed that using currency swaps and currency forward achieved the optimum hedging contracts (40%) against exchange rate risk in conventional banks. While the use of currency forward contract has received the maximum value among remaining contracts in Islamic banks (60%). Murabahah contracts were the most-used Islamic contracts. The contracts in the form of guarantees and the parallel contracts were the most used derivative contracts in Islamic banks. However, option contracts were the most important hedging contract in the conventional peers. As aforementioned in the contribution of the empirical study, Islamic swaps were the most important mitigation tool in Islamic banks. Therefore we established two diagrams: multi-currency cross swaps diagram and forward swaps exchange rate diagram which clarify how Islamic banks can use Islamic swaps contracts to reduce both the currency exchange rate risk and multi-currency exchange rate fluctuation risk. Keyword: Hedging exchange rate risk, Exchange rate risk in Islamic and conventional banks.