Utilization of affective strategies by domestic and international students in english speaking classes of Turkish universities
Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören yerel ve yabancı uyruklu öğrencilerin ingilizce konuşmada kullandıkları duyuşsal stratejiler
- Tez No: 485656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YONCA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce konuşma becerisi, etkin filtre, duyuşsal faktörler, duyuşsal stratejiler, English speaking skill, affective filter, affective factors, affective strategies
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Küreselleşen dünyanın beraberinde getirdiği koşullar ve gereklilikler sonucunda dil öğrenimi her alanın odak noktası haline gelmiştir. İlgi odağı olmakla beraber dil öğrenmenin ve dili geliştirmenin zorlukları inkar edilemez. Alanyazında dil öğrenimini ve öğretimini geliştirmek adına yapılan birçok araştırma mevcuttur. Bir dilin diğer becerilerine kıyasla, o dilde konuşma becerisi kazanma en çok uğraştıran ve çalışma isteyen bir alandır. Bu durum, dünya çapında en çok konuşulan ve rağbet gören İngilizce için de geçerlidir. Öğrencilerin konuşma becerisini etkileyen birçok etken vardır. Bunların içerisinde bilişsel, kişisel, sosyal ve kültürel faktörlerin olmasının yanısıra, kişinin kabul ettiği görüş, inanç, normlar ve milliyeti de dolaylı yönden etkili bulunmaktadır. Bunların dışında motivasyon, kendine güven, tutum ve endişe gibi duyuşsal elementlerin de başka dilde konuşma becerisini önemli oranda etkilediği düşünülmektedir. Bu türlü duyuşsal faktörlerin etkililiğini ortaya koyup geliştiren Krashen (1986), etkin filtre hipotezi (affective filter hypothesis) ile bu alanda hatırı sayılır görüşler ileri sürmüştür. Bunun beraberinde, tarih boyunca bu alanda fikirlerini belirten birçok araştırmacı ve yine bu alanda yapılan sayısız araştırma vardır. Buna göre, öğrencilerin İngilizce konuşmaya karşı duyuşsal tutumları çok ve yüksek düzeyde ise, düşünme durgusu (mental block) olarak tarif edilen etken araya girer ve konuşmanın kalitesini düşürür. Motivasyon, öz saygı ve kaygı alanlarında daha rahat olan ve sıkıntı yaşamayan bireylerin ise İngilizce konuşma becerilerinde daha fazla gelişme kaydedilmektedir. Duyuşsal faktörlerin İngilizce konuşma becerisi üzerine olan etkileri ile öğrencilerin ve öğretmenlerin bu faktörlerle başa çıkma yolları ve bunların etkinliliği bu araştırmanın ana konusunu teşkil etmektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki üniversitelerin yoğun İngilizce programlarında eğitim gören orta seviye yerel ve uluslararası öğrenciler ile Türkiye'de çalışan yerel ve uluslararası İngilizce öğretmenlerin kullandıkları stratejiler arasındaki farkı ortaya koymayı amaçlamaktadır. Böylece, milletler arası farklı stratejilerin kullanıldığının ayırdına varma ve söz konusu duyuşsal faktörleri saf dışı bırakıp etkin konuşma becerisi kazanma adına bu stratejilerin birleştirilmesi veya geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu amaçla, 30 yerel – Türk – ve 30 uluslararası orta seviye yoğun İngilizce programı öğrencisi ile 15 yerel – Türk – ve 15 uluslararası İngilizce öğretmeni üzerinde araştırma yapılmıştır. Sonuç olarak, uluslararası öğrencilerin İngilizce konuşmada özgüven, motivasyon ve olumlu tutum konusunda daha yüksek değerlere sahip olduğu, yerel öğrencilerin ise daha olumsuz duygular hissettiği belirlenmiştir. Ayrıca, uluslararası öğrenciler İngilizce konuşma notları ve duyuşsal strateji kullanımında ön sıradadır. Aynı şekilde, uluslararası İngilizce öğretmenlerin dil öğretimlerinde daha çok duyuşsal strateji kullandıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accompanied by the newly emerging circumstances and rapidly increasing requirements of a globalizing world, language learning and teaching has always been in the limelight. It is a field in which there is great amount of research to help students and teachers overcome hardships and foster their experiences in language. Compared to other skills, speaking in another language is most challenging for students, which deserves much attention. Along with cognitive, personal and social elements, affective factors like motivation, confidence, attitude and anxiety also play a significant role in performing speaking. Individuals learn a language if they receive intelligible input and if their affective filter is low enough to permit them to do so. In studies made in this area, learners state that their speaking performances are hindered because a mental block prevents them from speaking fluently and accurately when they feel unmotivated, anxious or insecure. It is therefore important to come up with strategies to facilitate the process for both students and teachers. This study aims at finding affective variables faced by intermediate level domestic – Turkish – and international students in the classes of intensive English program at universities in Turkey in speaking English in class and thus explore different affective strategies that they use in lowering their affective filter, with its correlation to their achievement through their speaking grades. The study also highlights the difference between domestic – Turkish – and international English teachers in using affective strategies to help students combat negative feelings in learning and speaking English. In this way, it intends to help students and teachers from both sides see what other strategies are employed by those from a different background, society, culture and nationality for the promotion of speaking, and give insight into their implementations. As a result, the study, which was carried out with intermediate level 30 domestic – Turkish – and 30 international students, along with 15 domestic – Turkish – and 15 international English language teachers, shows that the international students have higher values in affective factors like self-confidence, motivation, and attitude in speaking English in class than the domestic students. Likewise, their speaking scores and affective strategy use are ahead of those of Turkish students. As for the teachers' part, it concludes that the international teachers are more frequent users of affective strategies than the domestic teachers.